Publisert 4. februar 2000

Sjefen for BP Nordsjøaktivitieter og tidligere BP Norge-sjef, Trevor Garlick, sier oljegigianten kommer til å godkjenne og sette i gang med tre nye gigantprosjekter offshore Skottland i år, tross den britiske regjeringens skatteøkninger.

SATSES På: Tretten år gamle Schiehallion offshore
Shetland skal få massive investeringer (Foto: BP)
HEIA NORDSJøEN: Tidligere BP Norge-sjef Trevor Garlick
sier Noirdsjøen er stedet å være i lang tid fremover
(Foto: PressTV)

Det betye at BP kommer til å godkjenne bruk av flerfoldige milliarder dollar i løpet av de neste månedene, skulle den britiske regjeringen godkjenne planene. BP vil dermed trenge hundrevis av nye fagarbeidere; rundt 300 nye personer skal rekrutteres til forretnignsområdene i Nordsjøen i 2011, og minst like mange i 2012. 3.500 BP-ansatte jobber allerede i denne delen av verden.

Dette er en storstilt satsing for BP i en moden region; en region mange frykter de store oljeselskapene i årene fremover gradvis kommer til å trekke seg ut av.

Gammelt og nytt nytt
Satsingen begynte for en måned siden, da selskapet kunngjorde at det ville satse på nytt på Schiallion-feltet offshore Shetland; en gjenutbygging som vil koste nær tretti milliarder kroner, da feltet viste seg å inneholde langt mer restolje enn man først trodde.

Prosjektene som nå ligger for tur inkluderer utbyggingen av et nytt område av det gigantiske Clair-feltet vest for Shetland; et prosjekt som i størrelse ligner på Schiallion.

Selskapet vil også investere rundt ti milliarder kroner hver i prosjekter relatert til oljefeltet Kinnoull og gassfeltet Devenick, lokalisert i henholdsvis den sentrale og nordre delen av britisk Nordsjø.

Trevor Garlick sier til Dow Jones Newswire at planene er godkjente av selskapets feltpartnere, men at det siste underskriftene fortsatt ikke er på plass. Han har stor tro på ytterligere verdiskapning i Nordsjøområdet:

– Folk er feilinformerte hvis de sier denne regionen er ferdig. Det kan være milliarder av fat skjult her som enda ikke er oppdaget, sier Garlick, og legger til at BP også kan tjene store penger på økt oljeutvinning og bedre utnyttelse av sine eksisterende installasjoner i Nordsjøen, både på britisk og norsk side.

Tross skatten
Trevor Garlick er ikke fornøyd med den britiske regjeringens vedtak om å øke offshorebeskatningen med tolv prosentpoeng, og sier den vil påvirke lønnsomheten i alle prosjekter over hele linjen, men den vil ikke sette noen stopper for vedtatte prosjekter:

– Noen av feltene vi ser på vil bli enda mer marginale, og et par en del vanskeligere, men BP har ikke forkastet noen offshoreprosjekter som en følge av denne skatteøkningen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger