Publisert 8. mars 2014

Søstrene Martha og Silje Mosness var to av omtrent 150 jenter som møtte opp til årets «Jenter for Realfag»., F.v: Heidi Rønningen Stensrud og Malin Noren Eriksen snakket om hvordan det er å være realfagsstudent. (Foto: MSE)

Med grundererfaring og to mastergrader vet Ane Christophersen hva hun snakker om. (Foto: MSE)

Gro Halsnes fortalte om en hyggelig hverdag som kvinne i en mannsdominert bransje. (Foto: MSE)

Therese Nordbø hadde et viktig budskap: Tar man realfag brenner man ingen broer. (Foto: MSE)

Torsdag kveld, to dager før kvinnedagen, gikk arrangementet ”Jenter for Realfag” av stabelen for femte år på rad. Her fylte nysgjerrige jenter fra videregående, en hel del mødre og et par fedre opp de drøyt 150 setene i auditorium A1 i Kjell Arholms hus ved UiS.

LES OGSÅ: Vil ha flere jenter i næringen

Silje Mosness (23) og lillesøster Martha Mosness (17) var blant de mange som hadde møtt opp for å høre på foredragene. Med en far som er petroleumsingeniør i BP bekrefter de regelen om at påvirkning fra familie er blant de sterkeste faktorene når unge i dag velger utdannelse.

Ingeniørgener

– Jeg er her hovedsakelig fordi jeg kjenner to av dem som skal snakke i dag, og det var far som gav meg beskjed om å ta med lillesøsteren min hit, forteller Silje, som selv er ingeniørstudent ved UiS.

Hun kan fortelle at faren også i hennes tilfelle bidro til at hun i sin tid valgte realfag. Søstrene er enige om at arrangementer som dette er et nyttig og nødvendig tiltak.

– Opplysningene vi får på skolen går mest på hvilket snitt man må ha for å komme inn og sånn, men det meste av informasjonen vi har fått kommer fra familien, sier Martha.

Hun så frem til å høre hvilke erfaringer kveldens forelesere har gjort seg.

– Det er interessant å få litt innblikk hos jenter som er i bransjen, hvordan de har det og hvordan de har kommet seg dit de er, forteller hun.

Studenthverdag

Heidi Rønningen Stensrud og Malin Norén Eriksen startet hovedprogrammet i går ved å fortelle om hvordan de kom frem til at de ville ta realfag, og deretter om hverdagen som kvinnelige petroleumsteknologistudenter, en hverdag de varmt anbefalte. De snakket om et studie som var hardt i starten, men som ble mer og mer interessant etterhvert som man lærte mer. Både jobbmuligheter i fremtiden og et svært bra studentmiljø ble dratt frem som argumenter for å velge realfag.

– Man brenner ingen broer

Når man er ferdige med realfagsstudier venter arbeidslivet, og torsdagens program var lagt opp for å matche dette forløpet.

Da Stensrud og Eriksen var ferdige overtok Ane Christophersen podiet. Hun har opparbeidet seg mastergrader i både marinteknologi og entrepenørskap, og har sammen med et knippe medstudenter startet selskapet WindFlip, som har utviklet et spesialfartøy for frakt av flytende vindmøller.

Gro Halsnes holdt deretter en presentasjon av hvordan det var å jobbe i et miljø der jobben innebar «å bli skitten på fingrene», en hverdag hun kun hadde positive ting å si om til tross for et foreløpig mannsdominert miljø.

Therese Nordbø var den siste nyutdannede foreleseren under arrangementet, og snakket om veien fra studiene og frem til jobben hun i dag har hos Halliburton. Hun gjorde et poeng ut av at hun slett ikke var sikker på om hun var ferdig med studielivet, og utelukket ikke flere år på skolebenken, gjerne i en helt annen retning.

Akkurat sistnevnte punkt er sterkt relatert til et av hovedpoengene hos samtlige forelesere: – Ved å ta realfag brenner man ingen broer.


Therese Nordbø og de andre foreleserne var tilgjengelige for spørsmål mellom øktene.

– 20 prosent kvinner i industrien

Informasjonssjef, arbeidsliv og kompetanse i Norsk olje og gass, Eli Ane Nedreskår, håper mange vil ta til seg informasjonen om hvilke muligheter som åpner seg om man tar realfag, og mødre var i invitasjonen til «Jenter for Realfag» spesifikt invitert.

– Vi har gjort undersøkelser som viser at foreldre er den viktigste påvirkningsfaktoren når unge skal velge utdanningsretning, og når vi vet at det er så få kvinner innenfor realfagene så kan man jo regne med at det er få mødre som jobber innenfor feltet. Derfor har ikke mødre nødvendigvis kunnskapen om hva man kan bruke realfag til.

– Vi vet jo at det kun er 20 prosent kvinner i industrien, og ser man på for eksempel offshore-situasjonen er andelen enda lavere, nærmere 10 prosent. I tillegg jobber en stod andel av kvinnene innenfor catering eller renhold. Vi liker å skryte av at vi har 100 forskjellige nasjonaliteter og knallgodt mangfold på sokkelen, men for å virkelig kunne si at det er mangfold må vi få mange flere kvinner inn i bransjen, sier Nedreskår.

Årlig arrangement


F.v: Fride Solbakken i Maritimt Forum, Eli Ane Nedreskår og Thina Hagen i Norsk olje og gass.

Eli Ane Nedreskår regner med at «Jenter for Realfag» vil bli arrangert årlig fremover.

– Ja, dette fortsetter vi med. Vi er jo ikke akkurat i mål enda.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger