Publisert 4. februar 2000

Opprinnelig skulle Brage-feltet produsere olje fra 1993 til 2006. Nå er levetiden forlenget til 2025, men for å få det til trengs det trolig en større oppgradering av boreanlegget ombord.

DETTE SKAL BYTTES UT: Om modne felt-sjefen
Frank Arnesen i Statoil får viljen sin.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Produksjonen på Brage ble åpnet 23. september 1993. Da var planen at feltet skulle stenges i 2006. Selv om feltet er langt fra fordums storhetstider rent produksjonsmessig, mener Statoil at de skal klare å forlenge haleproduksjonen på feltet fram til i hvert fall 2025.

– Plattformen har en prosesskapasitet på 122.000 fat per dag, men nå produserer vi rundt 25.000 fat per dag, forteller plattformsjef Skjalg Gimre.

Selv om dagens produksjonsnivå er langt under toppnivået, er det faktisk en bedring fra tidligere. Ifølge Petro.nos feltdatabase produserte Brage i 2006 rundt 19.000 fat olje per dag.

Se mer i feltdatabasen her.

Søker
– Vi har sendt inn søknad til Oljedirektoratet i forhold til dette med å utnytte ytterligere ressurser i reservoaret. Vi modner boremål, og vi forbereder også nå en søknad om forlenget teknisk levetid på installasjonen, sier Gimre.

I tillegg vurderer Statoil å oppgradere boreriggen på Brage. Det viktigste tiltaket for økt oljeutvinning på felt, og dermed også levetidsforlengelse, er nemlig boring av flere og lengre brønner. Slik kan man komme til deler av reservoaret som tidligere var ukjente eller umulige å nå.

– Den lengste brønnen vi har boret nå er på 9.000 meter, men en ideell borelengde vil være på 11.000 meter, forteller Gimre.

Det er også identifisert flere prospekter i lisenser rundt Brage som kan bores fra boremodulen på plattformen, og dermed gi ytterligere produksjon via plattformen.

– I tillegg modner vi også boremål i den nordlige utstrekningen av strukturen. Vi har boret mye i Statfjord- og Fensfjord-formasjonene, men ser nå på flere brønner i Sognefjord-formasjonen, forteller Gimre.

Det siste letemålet Brage-plattformen boret var Arran, som viste seg å være tørt.

Les mer om Arran her.

Boreutstyr i land
For tiden er boreanlegget stengt ned for resertifisering, og utstyr som BOP og top drive er sendt i land. I løpet av noen uker vil boreutstyret være tilbake på plattformen, og da fortsetter boringen av nye brønner. I fjor leverte borecrewet på Grane fire ferdig kompletterte og borede produksjonsbrønner.

Må OPPRETTHOLDE ATTRAKTIVITETEN: Sier Frank
Arnesen, sjef for modne felt i Statoil.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

– å skape en god kostnadskultur og holde godt grep om kostnadene er avgjørende i halefasen, forteller Frank Arnesen, Statoils direktør for marginale felt.

– Det er en ganske stor overgang å gå fra feite marginer på nye felt til dette her, forteller han.

For Brage sin del handler levetidsforlengelse om å innta nye områder, bore brønner over 10.000 meter og modne reservoarforståelsen. Det skjer gjennom å forstå seismikken på nye, bygge nye reservoarmodeller og diskutere aktivt i partnerskapet.

– Samtidig må plattformen være attraktiv, både som infrastruktur og arbeidsplass, sier Arnesen.

I støpeskjeen
Den planlagte oppgraderingen av boreanlegget er foreløpig kun i støpeskjeen, men er ifølge Arnesen en viktig forutsetning for å kunne drive feltet fram mot og forbi 2025.

– Reservoaret har nok olje å by på i et slikt tidsperspektiv, men vi trenger etter alt å dømme en oppgradering av borefasilitetene for å kunne holde produksjonen gående. Dette blir en veldig viktig diskusjon for Brage i år og neste år, forteller Arnesen til Oilinfo, men ønsker ikke å si noe mer om når det blir gjort en investeringsbeslutning på oppgraderingen.

– Vi har en målsetting om at når vi gir oss, er det ingen andre som får ut mer olje fra feltene heller, sier Arnesen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger