Brannen på Mongstad: – Flammene kan ha vært 10-15 meter høye

Petroleumstilsynet (Ptil) har sluttført granskingen av brannen på Equinors raffineri på Mongstad 3. juli 2022 og funnet flere avvik fra regelverket.
Brannen oppsto som en følge av lekkasje i en termolommeflens på en rørlinje som førte en blanding av nafta og hydrogen. Innholdet i røret holdt en temperatur på 520° Celsius, og selvantente da det kom i kontakt med luft.
Det oppsto trolig en jetbrann på selvantennelsesstedet, samtidig som det brant med mindre flamme på flere steder langs rørlinjen. Lekkasjeraten er beregnet til å ha vært 0.55 kg/s. Film fra brannen, samt observasjoner fra personell i området, viser at flammene i starten kan ha vært 10-15 meter høye.
Beredskap mønstret raskt og valgte en kontrollert avbrenning av gassen fra lekkasjen i reaktortårnet mens de kjølte omkringliggende områder med store mengder brannvann for å opprettholde den strukturelle integriteten for å forhindre eskalering av hendelsen. Brannen oppstod klokken 05:43 og ble meldt slokket 11:25.
Ingen personer ble skadet som følge av brannen, men hendelsen medførte anleggsstans for flere prosessanlegg i underkant av tre uker og et betydelig produksjonstap.
Brannen oppstod i et område hvor det normalt ikke oppholder seg folk. Dersom hendelsen hadde skjedd mens personell var i området kunne vedkommende, i verste fall, ha blitt utsatt for dødelig høy varmestråling.
I verste fall kunne en antennelse av mediet i overliggende rørgater ha medført eskalering av brannen, med store lokale materielle ødeleggelser.
Dersom brannen hadde blitt slukket tidlig i brannforløpet, før tårnet var trykkavlastet, kunne det ha medført en gassky på avveie, som kunne ha fått en forsinket antennelse. Det var en bevisst handling å ikke slokke brannen, for å unngå dette scenariet.
Den direkte årsaken til brannen var lekkasje av selvantennelig hydrogenrik nafta, trolig på grunn av tap av forspenning i boltene til temperatursensoren.
Granskingen peker mot flere bakenforliggende årsaker:
- Forspenning av bolter
- Kvalitet i planlegging av jobbpakke
- Gjennomføring av isolering i jobbpakke
- Kvalitetskontroll av jobbpakke
- Mangelfull oppfølging av termolommer generelt på anlegget
- Høyt arbeidspress
Granskingen har identifisert flere avvik fra regelverket. Dette omfatter:
- Mangler ved anleggets utforming og vedlikehold
- Mangler ved arbeidsprosessen for overflatebehandling
- Mangler ved risikoanalyse