Publisert 4. februar 2000

Torsdag lanserer Arctic Web portalen som skal gjøre det lettere for olje- og serviceselskaper å blant annet gjøre tidlig feltplanlegging. – Det er en slags Google Earth for oljebransjen, sier prosjektkoordinator Bernt Gjellestad i Arctic Web.

BERNT GJELLESTAD: Tilbyr portalen for det offentlige
på torsdag. (Foto:HENRIK SALTHE)

(FELTUTVIKLINGSKONFERANSEN) – Her ser dere alle lisenser som er lyst ut i TFO 2009, i tillegg til utlysingene fra 20. lisensrunde, sier prosjektkoordinator Bernt Gjellestad, mens han viser et utsnitt av et kart. Han velger ulike etater og tjenester, oljevernberedskapsgrupper og fredede områder. Alt kommer opp på skjermen.

Arctic Web er et prosjektutspring fra beredskapssenteret Acona Wellpro, og skal tilby olje- og servicebransjen i tillegg til offentlige etater, tilgang til data over utvalgte geografiske områder. Informasjonen skal kunne brukes til leteboring, tidlig feltutvikling, miljøkartlegging og beredskap.

Alt i ett
– Tanken bak Arctic Web er å tilgjengeliggjøre informasjon som ikke alltid har vært lett å finne og få tak i. I dag må brukeren gjerne forholde seg til utallige etater og nettsider for å finne informasjonen de er på jakt etter, mens her har de alt i en løsning, forklarer Gjellestad til Oilinfo.

Prosjektet er sponset av BG Norge, Lundin, ConocoPhillips, Shell, Statoil og Eni Norge. De seks selskapene har allerede fått tilgang til å benytte seg av betaversjonen av portalen, mens øvrige kunder, offentlige etater og myndigheter vil kunne benytte seg av tjenesten fra og med torsdag denne uken.

Mye arbeid gjenstår
– Vi har sett at det har oppstått misforståelser dårlig kommunikasjon mellom data eiere og bransjen. Det er jo ingen grunn til at selskapene skal betale for å hente inn samme informasjonen flere ganger, i tillegg til at det er stor risiko for at man får feil data eller at den er utdatert, sier Gjellestad.

Tre års arbeid er i dag lagt bak, og i overkant av 100 datatema er lagt inn. Men fortsatt gjenstår mye arbeid.

– Arctic Web er fortsatt et utviklingsprosjekt, men jeg mener det er godt på vei til å bli et bra tilbud for bransjen, sier Gjellestad.

Gratis for det offentlige
Det er nå satt i gang et nytt prosjekt, JIP 2010, hvor flere selskaper skal bli med. Det er også fokusert på fri tilgang til offentlige aktører, statlige institusjoner og kommuner, slik at portalen videreutvikles og ordet spres.

– Vi jobber også med ekspandering ut over landegrensen, og vi har satt i gang samarbeid med USA, Canada og Grønland. Det finnes mye data over Barentshavet som vi ikke har tilgang til, og dermed er det viktig at vi deler informasjon på tvers av landegrensene, sier Gjellestad.

Tapt forskning
I første omgang er det finansiering på plass til drift av portalen, og nå skal det jobbes for å få flere kunder på plass.

– Vi trenger også mer data, først og fremst fra det offentlige. Det finnes så mye data fra for eksempel forskning som ikke er tilrettelagt for publisering. Mye av forskningen som ble gjort for flere år siden er vanskelig å finne igjen. Det må vi gjøre noe med, konkluderer Gjellestad.

KARTLEGGER SOKKELEN: Olje- og servicebransjen skal kunne få lettere tilgang på data som kan
brukes i tidlig feltutvikling, leteboring og beredskap. (Illustrasjon:ARCTIC WEB)

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger