Publisert 25. oktober 2007

Brennende drivstoff som kom inn i kabinen, førte til at flyulykken på Stord i fjor fikk fatale konsekvenser. Det viser den foreløpige rapporten fra Havarikommisjonen., NTB

Fire personer mistet livet, og seks personer ble alvorlig skadet da Atlantic Airways-flyet ikke klarte å bremse etter landing på Stord lufthavn Sørstokken den 10. oktober i fjor. Flyet begynte å brenne da det raste ned den bratte skråningen nord for rullebanen.

Dekkene kokt
Den foreløpige rapporten fra Statens Havarikommisjon for Transport som ble klar torsdag, viser at flyulykken fikk skjebnesvangre følger fordi brennende drivstoff kom inn i kabinen. Dette har ikke kommet fram tidligere, og Havarikommisjonen betegner det som et «signifikant undersøkelsesresultat».

Et annet signifikant funn er at ingen av flyets seks liftspoilere felte seg ut etter landing. Kommisjonen konkluderer også med at det oppsto en damppute under hovedhjulene og at gummien i flyets dekk ble «kokt».

Havarikommisjonens undersøkelser har så langt ikke avdekket forhold som tilsier behov for å fremme umiddelbare sikkerhetsråd.

Flere undersøkelser
Havarikommisjonens videre undersøkelser vil blant annet bestå av ekspertanalyser av lyder i cockpit sammenlignet med andre opptak fra tilsvarende flytype. Kommisjonen vil også fortsette sine grundige undersøkelser av flyets liftspoilersystem i kombinasjon med flyets bremsesystem.

En av de etterlatte har anmeldt Aker Kværner, Atlantic Airways og flyplassen på Stord etter flyulykken. Han krever samtidig at etterforskningen gjenopptas.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger