Publisert 4. februar 2000

Ekofisk-senteret skal bygges ut og oppgraderes med til sammen tre nye plattformer. ConocoPhillips skal til sammen investere mellom 60 til 75 milliarder kroner på feltet, og listen over arbeidet som skal gjøres er lang.

BYGGES UT MED TO NYE PLATTFORMER:Ekofisk Sør
og Eldfisk II skal bidra til å øke levetiden til Ekofisk
feltsenter. (ILLUSTRASJON:CONOCOPHILLIPS)

ConocoPhillips planlegger et parallelt løp av Eldfisk II- og Ekofisk Sør-utbyggingene, med innsendelse av PUD i 2011.

Informasjonsdirektør i ConcoPhillips, Stig Kvendseth, ønsker ikke å kommentere når eventuelle kontrakter for de prosjektene skal deles ut.

– Vi kjører nå et løp hvor vi jobber fram en endelig konsekvensutredning for de to prosjektene til høsten. Deretter satser vi å levere PUD i 2011, sier Kvendseth til Oilinfo.

Arbeidsomfanget på Ekofisk Sør er anslått til 25 til 30 milliarder kroner, og ConocoPhillips anbefaler en løsning som inkluderer installasjon av en mulig ny brønnhodeplattform med 36 brønnslisser, kalt Ekofisk 2/4 S. Det vil også være en mulig havbunnsbasert vanninjeksjonsinnretning med åtte brønnslisser, kalt Ekofisk 2/4 V-B, på sør-flanken av Ekofisk-feltet.

Brønnhodeplattformen skal være tilknyttet Ekofisk 2/4 M med bro, og den produserte brønnstrømmen vil prosesseres via anlegg på eksisterende plattformer på Ekofisk-senteret. Innkvartering skal være i den nye boligplattformen, som også er en del av utbyggingsplanene til ConocoPhillips.

35 millioners økning
Det skal bores 36 nye brønner fra en ny installasjon, kalt Ekofisk 2/4 Z, hvorav 35 av brønnene er produksjonsbrønner og én er for injeksjon av borekaks. I tillegg skal det bores syv nye havbunnsbrønner for vanninjeksjon på feltet.

FORTSATT STORE RESSURSER IGJEN: Ekofisk-feltet
har produsert 575 millioner Sm3 oljeekvivalenter,
men det er fortsatt store ressurser er igjen i bakken.
(FOTO:CONOCOPHILLIPS)

– Prosjektet skal bidra til å øke utvinningen fra Ekofisk-feltet med betydelig realisering av reserver. Det er foreløpig anslått av produksjonen kan økes med 25-35 millioner Sm3 oljeekvivalenter innenfor lisensperioden, skriver ConocoPhillips i sitt forslag til konsekvensutredning for Ekofisk Sør.

Planen er å injisere utboret kaks på feltet, og separere produsert vann fra reservoaret på den eksisterende prosessinnretningen, Ekofisk 2/4 J. Ekofisk Sør-utbyggingen vil ikke kreve nye energiløsninger på Ekofisk-feltet.

Eldfisk-planer
For Eldfisk II planlegger ConocoPhillips en ny integrert bunnfast plattform, kalt Eldfisk 2/7 S, med 40 brønner, 130 senger og brostøtte og bro over til Eldfisk feltsenter. Ifølge konsekvensutredningsforslaget vil Eldfisk II bidra til å sikre produksjon på feltet ut lisensperioden 2028, og gradvis overta funksjonene fra flere av de eldre plattformene som vil fases ut over tid.

De eldste innretningene på Eldfisk feltsenter, Eldfisk 2/7 A og Eldfisk 2/7 FTP, ble installert på slutten av 1970-tallet. De to innretningene er ikke designet for effektiv produksjon av de gjenværende ressursene på feltet. Flere funksjoner på Eldfisk 2/7 A og Eldfisk 2/7 FTP vil overtas av den nye innretningen, Eldfisk 2/7 S. Eldfisk 2/7 A vil videreføres som en brønnhodeplattform fram til økonomisk levetid i 2028, med kraftforsyning fra Eldfisk 2/7 S.

ConocoPhillips regner med at prosjektet vil medføre en økt produksjon på 35 til 45 millioner Sm3 oljeekvivalenter. Arbeidsomfanget på Eldfisk II er estimert til 35 til 45 milliarder kroner.

En oppjekkbar rigg vil stå for boringen, og det planlegges å injisere borekaks på feltet. Vann som følger oljen og gassen fra reservoaret vil separeres fra brønnstrømmen, og så renses med en kombinasjon av ulike teknologier før det slippes ut til sjøen igjen.

Partnerne på Eldfisk vurderer ulike alternativ for å sikre kraftbehov til innretningene, blant annet kraft fra land vurderes.

Kontrakter
– Vil kontraktene for de to plattformene eventuelt deles ut som en «pakke»?

Jeg ønsker ikke å kommentere kontraktstrategien vår. Vi må først jobbe fram en løsning og få godkjenning fra myndigheter, svarer Kvendseth.

De opprinnelige tilstedeværende ressursene på Eldfisk-feltet er oppgitt til 461 millioner Sm3 olje og 125 milliarder Sm3 gass. Det er produsert 138 millioner Sm3 oljeekvivalenter fra Eldfisk-feltet.

Tilstedeværende ressurser på Ekofisk er i henhold til ressursregnskapet for norsk sokkel i 2009 oppgitt til 1105 millioner Sm3 olje og 293 milliarder Sm3 gass. Det er produsert 575 millioner Sm3 oljeekvivalenter fra Ekofisk-feltet.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger