Bristow og Weatherford søker om konkursbeskyttelse
Glenn Stangeland
15. mai 2019
Foto: Bristow Norway
Bristow og Weatherford søker om konkursbeskyttelse
Glenn Stangeland
15. mai 2019

Helikopterselskapet Bristow og brønnserviceselskapet Weatherford varsler begge at de vil søke beskyttelse under den amerikanske konkurslovgivningen Chapter 11.

Dette skriver selskapene i respektive børsmeldinger.

«Bristow vil bruke anledningen til å restrukturere og styrke balansen og oppnå en mer bærekraftig gjeldsprofil og samtidig fortsette å levere trygge, pålitelige og profesjonelle flytjenester til selskapets kunder over hele verden.»

Konsernets ikke-amerikanske enheter, inkludert det norske datterselskapet Bristow Norway, er ikke inkludert i prosessen, ifølge Hegnar.

Også for Weatherford er en finansiell restrukturering forklaringen:

«Den planlagte finansielle restruktureringen vil redusere selskapets langsiktige gjeld og rentekostnader betraktelig, sørge for tilleggsfinansiering og etablere en mer bærekraftig kapitalstruktur.»

Konkursbeskyttelse kan høres dramatisk ut, men slik trenger det ikke nødvendigvis å være.

Slik forklarer partner Ståle Gjengset i Wiersholm Chapter 11 til E24 sine lesere:

– Chapter 11 er den amerikanske gjeldsforhandlingsløsningen, slik vi også har i Norge, men den er mye mer effektiv og har mer fleksible regler for hvordan restrukturering kan gjennomføres, sier Gjengset til E24.

Enkelt forklart har et insolvent selskap med amerikansk tilknytning to muligheter i henhold til konkurslovene i USA. Selskapet kan søke om Chapter 7, som innebærer likvidering. Det andre alternativet er konkursbeskyttelse under Chapter 11, som omhandler reorganisering av selskapet, skriver nettsiden. 

– «Chapter» 11 er en del av konkursreglene i Amerika, men poenget er jo ikke konkurs. Ordet konkursbeskyttelse innebærer beskyttelse mot at kreditorene kan slå deg konkurs – de kan ikke ta arrest i dine eiendeler, og bankene kan ikke ta pant de måtte ha. Man får altså beskyttelse mot konkurs og sikrer videre drift, sier Gjengset.