Publisert 23. mai 2007

Storbritannia lover å skjerpe sikkerheten ved det omstridte atomanlegget Sellafield. En nordisk delegasjon som har besøkt fra britene, fikk tirsdag en grundig orientering om deres planer.

NTB

Britiske myndigheter ønsker å gjenoppta gjenvinning ved Sellafield i første omgang fram til 2011. Stortingsrepresentant Asmund Kristoffersen (Ap), som representerer Nordisk Råd, mener britene deretter verken bør ta på seg nye oppdrag fra egne kraftverk eller fra utlandet.

Kristoffersen var tirsdag med i en nordisk delegasjon som besøkte Thorp, Sellafields avdeling for gjenvinning. – Det var en unik mulighet til å møte folk fra myndighetene for drift og inspeksjon, sa Kristoffersen, som var tilfreds med mye av det han fikk høre.

Kontrakt
– De vil gjenoppta arbeidet i første omgang til de har gjenvunnet det materialet de har kontrakt på. Dette gjelder materiale fra om lag 20 anlegg i åtte ulike land, men den nøyaktige mengden karakteriseres som en forretningshemmelighet, sa Kristoffersen til NTB.

– Dette er i seg selv noe som gjør oss skeptiske, for det dreier seg om enorme menger, tilføyde Kristoffersen på telefon fra Storbritannia. Men han sa også at besøket ga grunn til mer optimisme rundt arbeidet for styrket sikkerhet ved Sellafield.

– Det er lagt enorme planer for å bedre sikkerheten, understreket han. De britiske sikkerhetsmyndighetene ser ut til å være mer «på banen» enn før, framholdt Asmund Kristoffersen overfor NTB tirsdag.

Tanker
Britene regner 21 såkalte HAL-tanker med flytende materiale som den største risikokilden ved Sellafield. – Noen av de nyeste tankene kan føre til utslipp til luft om den aktive kjølingen svikter, heter det i en pressemelding i forbindelse med torsdagens besøk.

Sellafield ligger ved kysten av Irskesjøen nordvest i England og omfatter blant annet gjenvinningsanlegget Thorp. For vel to år siden lekket det ut radioaktiv væske fra Thorp, noe norske myndigheter ikke ble varslet om.

Asmund Kristoffersen minner om den felles innsatsen som for et par år siden gjorde det mulig å stanse utslippene av stoffet Technesium 99. Nå vokser bekymringen i Norge og det øvrige Norden over planene om å sette Thorp-installasjonen i gang igjen.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger