Publisert 4. februar 2000

Ormen Lange er nede for telling, men det er bare gnine briter som fryser, sier det britiske departementet for energi- og klimaendringer.

og Maiken Ree

– Som et resultat av værsituasjonen har vi måttet stenge produksjonen på Ormen Lange, sier Kitty Eide i Shell til Petro.no.

Hele anlegget har vært stengt siden helgen, og kapasiteten på Kårstø har også vært kraftig redusert også som følge av værsituasjonen.

– Det er dannet isplugger i rørene, og det er svært tidkrevende å finne hvor disse er før man fjerner de, forteller kommunikasjonsansvarlig, Kjell Varlo Larsen i Gassco til Petro.no.

Full tillit til norsk gass

FåR IKKE NORSK GASS: Easington-anlegget i
Storbitannia må vente på gass fra Ormen Lange
til produksjonen er oppe igjen.Foto: Gassco

I Storbritannia er det derimot ikke unntakstilstand ennå som følge av gass-stoppen. Departementet for energi- og klimaendringer (DECC) i Storbritannia, sier til Petro.no at gassnettverket fungerer fint til tross for at Ormen Lange er ute av spill.

– Vi overvåker situasjonen, men gassforsyningen fungerer bra akkurat nå. Slike ting kan skje, og vi har fortsatt full tillit til Norge, og gasseksporten derfra, sier en talsperson for DECC.

– Så det er ingen briter som fryser i husene sine?

– I så fall er det ikke på grunn av gassmangel, men fordi man er gnine, forteller hun.

Gassco bekrefter også at de opplever tillit til gassleveranser fra Norge.

– Tilliten til norsk gass er solid, og vi har lang historikk med regulære leveranser, tilføyer Varlo Larsen.

Snart oppe og går

Det er usikkert når Ormen Lange vil være tilbake til full kapasitet, men Kitty Eide i Shell forteller at det jobbes på spreng for å få produksjonen i gang igjen. Også på Kårstø er det mobilisert mye folk for å få alt i gang igjen.

– Statoil har hatt mye folk på plass i helga for å få alt i stand igjen, og Kårstø er i oppstartfasen igjen etter at kapasiteten har vært nede, forteller Varlo Larsen.

Det kjøres for tiden tester på Kårstø, og ideelt sett skal produksjonen være oppe igjen innen klokken seks tirsdag morgen. Det er likevel en betydelig mengde gass fra Ormen Lange som nå uteblir som følge av produksjonsstopp. Ifølge tall fra det britiske departementet kommer 21,7 prosent av den britiske gassimporten fra Ormen Lange. Selv om Troll, det største gassfeltet på norsk sokkel, fremdeles er oppe og går, kan en langvarig stopp i leveranser fra Ormen Lange kunne resultere i kalde hus i Storbritannia.

Alvorlig situasjon

– Det er en relativt alvorlig situasjon, men England får gass og LNG fra flere kilder, både fra båt og andre rørledninger, så det er ikke krise ennå, sier Varlo Larsen.

Storbritannia importerer 323,7 milliarder kubikkmeter (Sm3) gass hver dag, av disse millionene utgjør import fra Norge hele 225,764 milliarder Sm3. Dette tallet tilsvarer nesten 70 prosent av all gassimport i Storbritannia.

Denne saken er hentet fra vårt søsternettsted Petro.no . Både Petro.no og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger