Publisert 4. februar 2000

En uønsket hendelse på Kårstø førte til at Gassco fikk problemer med å forsyne Storbritannnia med gass. – Det tok tolv timer før den britiske energiministeren ringte den norske energiministeren.

GASSFORSYNINGENE ER SåRBARE: Forteller
Gasscos Brian Bjordal. (Foto: GASSCO)

Det forteller Brian Bjordal, administrerende direktør i Gassco, på Norwegian Operators Conference (NOC) torsdag.

Han forteller ikke hvilken konkret hendelse på Kårstø som førte til forsyningsproblemer, men Bjordal gjør et poeng ut av hvor viktig norsk gass er for kundene og forbrukerne. Han mener industrien, i dette tilfellet britisk industri, rammes hardt når forsyningene reduseres eller i verste fall kuttes.

Kårstø går tom for gass
– Det er en illustrasjon på hvor viktige vi og norsk gass er i det internasjonale markedet. Dersom vi skal klare å opprettholde dagens forsyningsnivå, trenger vi mye mer aktivitet på sokkelen. I dag kommer 60 prosent av norsk gass fra fire felt, og når de er over platåproduksjon, trenger vi gass fra nye felt, påpeker Bjordal.

Han understreker at Kårstø vil gå tom for gass innen 2030, om ikke nye funn utvikles og bygges ut.

– Jeg er optimist, selv om jeg ikke høres slik ut, men det kommer til å bli vanskelig. Det viktigste studiet vi har på norsk sokkel akkurat nå, er å lage ny rørledning fra Luva til Nyhamna. Vi må sørge for å få en rørledning mer mot nord, legger Bjordal til.

Mye mer vedlikehold
Samtidig med flere feltutviklinger de neste årene, påpeker Gassco-direktøren at vedlikeholdsmarkedet vil vokse kraftig de neste årene.

– I vår portefølje av investeringer på norsk sokkel, vil 70 prosent brukes på å vedlikeholde integriteten til eksisterende felt og system, og det er en enorm vekst i vedlikeholdsmarkedet. Den gode nyheten er at dette vil sysselsette leverandørindustrien, sier Bjordal.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger