Publisert 7. juli 2006

På 1980-tallet sloss daværende statsminister Margaret Thatcher hardt for å få lagt ned Storbritannias ulønnsomme kullgruver. Nå vokser kravet om gjenåpning av gruvene, for britene vil ha kull.

NTB

Bakgrunnen for kravet er bekymringer for energisikkerheten, og spesielt for tilførselen av gass fra Russland. Men de økende oljeprisene – Nordsjøolje av Brent-kvalitet ble torsdag notert til 73,79 dollar fatet på Børsen i London – styrker også etterspørselen etter kull.

På Thatchers tid var oljen og gassen fortsatt såpass billige og britisk kull såpass dyrt, at gruvedriften gikk med tap. Nå står både britiske og utenlandske selskaper i kø for å gjenåpne gruvene og utnytte kullforekomster som tidligere ikke ble ansett som drivbare.

Gjenåpnes
Hartfield Colliery ved Doncaster i Nord-England var en av Storbritannias største kullgruver fram til nedleggelsen i 2004. Neste år skal gruven gjenåpnes, takket være investeringer på 870 millioner pund eller nærmere ti milliarder kroner.

Pengene kommer verken fra den britiske stat eller fra vestlige investorer. Det er Russlands nest største kullprodusent, Kusbassrasjresjugol eller KRU, som spytter penger i den britiske gruvekassen.
– Etterspørselen har meldt seg på markedet, sier Tom Allchurch i Storbritannias tredje største kullprodusent ATH Resources. Han tror den britiske kullproduksjonen vil stige med 10 prosent i år, til 23 millioner tonn.

Vekst
– Siden 1999 har bruken av kull til å produsere strøm steget jevnt og trutt. Jeg tror at forbruket vil fortsette å vokse de neste par årene, så lenge gassprisene også øker, sier Allchurch til nyhetsbyrået Reuters.

Dette er dårlig nytt for mange miljøvernere, som påpeker at kullkraftverk både slipper ut mye gass som både bidrar til global oppvarming og forurenser mer direkte. I den britiske regjeringens nye energirapport tas det til orde for en såkalt balansert energiforsyning.

Det betyr at det skal satses både på gass, kjernekraft og fornybar energi som for eksempel vindkraft. Men britene kan ikke greie seg uten kull, og dermed kan nedslitte gruvestrøk i Midt- og Nord-England, Skottland og Sør-Wales kanskje våkne til liv igjen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger