Publisert 4. februar 2000

TecWel har tatt medisinsk teknologi ned i brønnen, og utviklet et ultralydkamera som kan se gjennom metall. Nå leter de etter kandidater for testing av Well Performance Eye (WPE).

WPE fungerer på samme måte som ultralydkameraene som brukes under kroppslige undersøkelser. Faktisk er ideen tatt rett i fra den medisinske teknologien.

– Vi fikk ideen om å bruke ultralyd sammen med en person som jobbet på Haukeland sykehus som tekniker på medisinsk utstyr. Han foreslo i utgangspunktet for gründeren av TecWel at vi skulle se på bruk av røntgen, men dette ble litt for komplisert. Dermed ble ultralyd valgt i stedet, siden man kan lese signaler gjennom metall og kun trenger en sender, forklarer Anders Groth Helland, R&D ingeniør hos TecWel, til PetroNews Weekend.

Den gode ideen om å bruke ultralydkamera som verktøy for å detektere skader i brønnen ble lagt fram for Statoil, som har sponset utviklingen av TecWels ultralydteknologi. Samtidig ble teknikeren fra Haukeland ansatt i TecWel.

– Siden den gang har vi vokst til å bli store via en rekke ultralydmåleinstrumenter. Nå står WPE klar for lansering om et par måneder, sier Helland.

WELL PERFORMANCE EYE: Bruker ultralydsignaler for å diagnostiserer brønnen. (Illustrasjon:
TECWEL)

3D-bilder
WPE trenger ikke lys og heller ikke gjennomsiktig væske for å kunne utføre målinger i brønnen. Dette gir verktøyet et miljøvennlig aspekt, siden brønnen ikke må skylles og renses med kjemikalier før måling.

Målingene presenteres som tredimensjonelle bilder, som ligner litt på CAD-bilder eller tekniske tegninger. På den måten kan man rotere dem og gjøre tverrsnitt, og det er veldig oversiktelig hva som presenteres. Det er bildepresentasjonen som skiller WPE fra TecWels øvrige ultralydteknologier, som kun lytter. I tillegg skiller WPE seg ved at den både sender og mottar ultralyd.

DIAGNOSEN:Resultatene gis i form av 3D-bilder.
(Illustrasjon:TECWEL)

– Dersom man har et problem med brønnen kan det være mange løsninger på dette. Den løsningen man velger er knyttet opp mot tid og kostnader. Ved å få mer detaljert informasjon om hva som er inne i casingen gir det et godt grunnlag for å finne diagnosen eller feilkilden, forklarer Helland.

Kan spare svimlendes summer
Ifølge Helland finnes det ikke direkte konkurrerende teknologi på flere områder av hvor WPE opererer.

– Vi kan blant annet identifisere kuttsonen i packeren, som isolerer tubing og casing. Når man skal trekke de, må man kutte på et bestemt område, og det finnes egentlig ikke noen måte å finne ut hvor man skal kutte. Med WPE kan vi gå ned og se inni og gjennom stålet for å finne nøyaktig hvor sonen er, sier Helland.

Teknologien er utviklet spesifikt for ferdigkompletterte brønner, men boreselskaper har også vist interesse for den nye teknologien.

– For operatøren vil en presis diagnose av problemet korte ned intervensjonstiden betraktelig, og naturligvis spare penger. Det sier seg selv at hvis du ikke trenger å trekke ut 5.000 meter med rør, vil det spare deg for opp til en ukes produksjonsstans. Det kan være svimlendes summer som spares, forklarer Helland.

Trenger testkandidater
WPE har vært på tre testjobber på Statoils Gullfaks-felt i fjor sommer. Nå er de på jakt etter flere kandidater som ønsker å teste verktøyet.

– Vi ser på to framtidige jobber på Oseberg-feltet, men det er noe fram i tid. Vi trenger gode kandidater for testing fram til Oseberg. Når vi går i gang med Oseberg-jobben regner vi med at teknologien er fullkommersialisert. Vi snakker om måneder fram i tid, sier Helland til PetroNews Weekend.

Denne artikkelen er hentet fra nyhetsbrevet Petronews Weekend, som blir sendt ut til 9.000 abonnenter hver fredag. Meld deg på gratis her . Petronews Weekend er et samarbeid mellom Petro.no og Oilinfo.no, som begge er en del av mediehuset PETROmedia as.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger