Brønnkapslingsutstyret til Bodø

Publisert 4. april 2013
Oil Spill Response Ltd. og Bodø havn har inngått en intensjonsavtale avtale om å foreta en studie for å plassere en av de fire globale brønnkapslingsenhetene i Bodø havn.

Dette markerer at tyngdepunktet i norsk oljeindustri flyttes nordover.

– Bodø er en god plassering i og med at byen ligger midt på kysten og at det er svært gode kommunikasjonsforhold. En god havn og en flyplass som kan ta i mot de aller største transportflyene gjør byen godt egnet for et utstyr som kan fraktes med båt eller fly. Utstyret skal være tilgengelig for hendelser med havbunnsbrønner internasjonalt, med primærområde Nord Atlanteren. En godt utrustet lufthavn og en forventet økende tilgang til fartøyer i regionen gjør at Bodø er en god plassering for bedret internasjonal beredskap. Dette er også med på å styrke beredskapen i Arktis, noe som er spesielt viktig med tanke på den økte aktiviteten som vil komme i arktiske farvann i tiårene som kommer, sier administrerende direktør Gro Brækken i Norsk olje og gass.

– Dette er en god dag for å styrke beredskapen i nord, men vi skal ikke glemme at dette er utstyret håper vi aldri skal komme i bruk. Derfor er den jobben som gjøres hver eneste dag av selskaper og ansatte for å hindre ulykker, den aller viktigste, fortsetter hun.

Brønnkapslingsutstyret, som har som formål å raskt å kunne stoppe utslipp fra brønner som er kommet ut av kontroll, er utviklet gjennom Subsea Well Response Project og kom til Stavanger i midten av mars i år. Kapslingsutstyret inngår i et internasjonalt beredskapssystem og kan fraktes på fly eller båt til de områdene det måtte trenges. Den norske basen blir en av i alt fire slike baser internasjonalt.

Brønnkapselsystemet skal driftes av Oil Spill Response Ltd fra deres base utenfor Stavanger og, forutsatt at det er positivt, flyttes til et nybygg på Bodø Havn. Etter planen vil dette kunne skje når dette er riktig for begge parter, forholdene er klare og innen juni 2016.

– Det er betryggende å se at industrien her selv har tatt ansvar for å bedre beredskapen ved utilsiktede hendelser gjennom utviklingen av dette brønnkapslingssystemet, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe under avdukingen i Stavanger i forrige måned.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger