Brudd for brønnservice – utsetter oljeservice

(Foto: Norsk olje og gass)
Publisert 8. juni 2016

Etter to dager med forhandlinger valgte Safe å bryte, mens Industri Energi utsetter forhandlingene. Det melder både Norsk olje og gass, Industri Energi og Safe tirsdag kveld.

Ikke mulig å komme til enighet

Jan Hodneland, direktør arbeidsliv og forhandlingsleder i Norsk olje og gass. (Foto: Norsk olje og gass)
Jan Hodneland, direktør arbeidsliv og forhandlingsleder i Norsk olje og gass. (Foto: Norsk olje og gass)

– Når det gjelder Safe var det for stor avstand mellom partene, sier Jan Hodneland som er forhandlingsleder i Norsk olje og gass.

– Økonomien i oppgjøret var utslagsgivende for at det ikke var mulig å finne løsninger. Kravene som ble fremmet av Safe viser at de ikke har den samme virkelighetsforståelsen som oss når det gjelder hvilken krevende situasjon olje- og gassnæringen er i, sier Hodneland.

Ifølge Safe var det ikke mulig å komme til enighet om et resultat som kunne godtas. Norsk olje og gass krevde omfattende endringer i Brønnserviceavtalen, noe som var umulig å akseptere, ifølge Safe. Videre ble det økonomiske tilbudet null.

Vil redusere tillegg

Norsk olje og gass varslet ved forhandlingsstart krav om endringer i tariffavtalen knyttet til arbeidstidsordninger, og at satsene for skift og helligdagsgodtgjørelse skulle reduseres, og at skifttillegg ved overtid skulle bort.

Safe-leder Hilde-Marit Rysst. (Foto: Safe)
Safe-leder Hilde-Marit Rysst. (Foto: Safe)

– Det virker som NOG har fraskrevet seg ansvaret, og overlater til Riksmekleren å få årets lønnsforhandlinger gjennomført. Vi erkjenner at det er tøffe tider i bransjen, og våre krav var derfor moderate i dette oppgjøret, men vi krever en lønnsutvikling som reflekterer årets frontfagoppgjør og som ivaretar våre medlemmers kjøpekraft, sier Safe-leder Hilde-Marit Rysst.

– Det er skuffende at arbeidsgiverne ikke verdsetter den store innsatsen våre medlemmer legger ned i en svært krevende og tøff tid, framholder Rysst.

Dermed går oppgjøret på brønnserviceavtalen med Safe til mekling.

Industri Energi: Utsatt

– Når det gjelder Industri Energi har det vært krevende forhandlinger, men vi er enige om å avslutte disse nå og fortsette forhandlingene på et senere tidspunkt, når det skjer vet vi ikke ennå, sier Hodneland.

Vil se hva andre oppnår

Industri Energi vil vente og se hva andre deler av oljebransjen oppnår før forhandlingene fortsetter, ifølge forhandlingsleder i Industri Energi, Ommund Stokka.

Ommund Stokka i Industri Energi. (Foto: Industri Energi)
Ommund Stokka i Industri Energi. (Foto: Industri Energi)

– Vi ser at vi ikke kommer videre i forhandlingene og mener det er mer hensiktsmessig å utsette forhandlingene til resultatet på avtalen for operatør, boring og forpleining er klart, sier Stokka.

Oljeservice har lang tradisjon i å følge de øvrige oppgjørene i oljeindustrien.

Horrible motkrav

Under forhandlingene med Norsk olje og gass har Industri Energi fått klargjort kravene.

– Arbeidsgiverne tilbyr null og møter oss med en rekke horrible motkrav. De oljeserviceansatte er allerede i dag de mest fleksible oljearbeiderne i industrien. Det virker som om Reiten-syken har truffet store deler av industrien. Vi godtar ikke denne utviklingen, sier Stokka.

– I de krevende tidene vi er inne i mener vi det er best å utsette forhandlingene og se hva de andre delene av oljebransjen oppnår gjennom mekling, eventuelt streik. Slik unngår vi  å havne i konflikt nå, sier han.

Vil unngå lønnsnemd

Ansatte i oljeselskap og på flyterigg forbereder streik.

– Vi har ikke råd til å kjøre oljeserviceoppgjøret inn i en retning som kan ende med tvungen lønnsnemd. Vi har tro på å oppnå mer med å avvente, sier Stokka.

Han understreker at alle muligheter fortsatt er åpne.

– Vi lukker ingen dører. Oljeserviceansatte skal være like mye verdt som andre oljearbeidere, sier Stokka og forklarer at Industri Energi har alltid jobbet for å minske lønnsavstanden mellom operatørselskapene og oljeservice.

– Oljeserviceindustrien har vært en del av oljebransjen siden starten og vil være det til slutt. Vi tenker derfor langsiktig, sier han.

Dette er det fjerde og siste av oppgjørene Norsk olje og gass forhandler på i år. Forhandlingene på landbaseavtalene, og sokkelavtalene har endt med brudd og går til mekling. Forhandlingene på landavtalene endte med enighet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger