Brudd på regelverk i syv at ni tilsyn

Publisert 10. april 2013
Klif avdekket brudd på regelverket i syv av ni tilsyn av offshorebransjen i 2012. Det mest alvorlige var hendelsen der vaskevann med store mengder kjemikalier ble sluppet ut i havet utenfor Bergen.

,

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) gjennomførte ni tilsyn med offshoreindustrien i 2012. Av disse var åtte tilsyn ved produksjonsenheter og ett på en borerigg.

Tema for tilsynene var oppfølging av regelverket i forhold til klimakvoter, beredskap mot akutt forurensning, håndtering og utslipp av oljeholdig vann, energiledelse, og kjemikaliebruk i boring eller operasjon.

– Det ble avdekket brudd på regelverket i sju av de ni tilsynene, skriver Klif på sine hjemmesider.

Har anmeldt utslipp
Én av tilsynssakene i 2012, var hendelsen ved Statoils Oseberg -plattform, hvor vaskevann ble dumpet i en ledning med olje som går inn fra Oseberg til Sture-anlegget i Øygarden utenfor Bergen.

Vaskevannet inneholdt farlige vannløselige kjemikalier, og renseanlegget på Sture-anlegget er ikke bygd for å rense ut denne typen kjemikalier. Kjemikaliene ble derfor blandet med avløpsvannet fra Sture-anlegget og sluppet ut i sjøen. Klif ser alvorlig på forholdet og har anmeldt saken til politiet.

Beredskap mot akutt forurensning
I 2011 avdekket Klif flere alvorlige brudd på regelverk som skal sikre at beredskapen mot akutt forurensnings fungerer. Bruddene ble fulgt opp i 2011. I løpet av året ble oppfølgingen av tilsynssakene mot Total og BP avsluttet, mens saken overfor Statoil ble avsluttet primo 2012.

På bakgrunn av Klifs tilsynsresultater arbeider bransjen for å forbedre og standardisere metodikken for beredskapsanalyser, og utvikle metoder for tidlig deteksjon av olje på sjø.

Ifølge Klif har alle selskapene gjennomført nødvendige forbedringer i beredskapsarbeidet.

Utslipp til vann

Vannmengdene fra produksjonen øker, samtidig øker mengden olje som slippes ut med vannet. Klif har fulgt opp at operatørene måler og rapporterer riktige verdier i flere tilsyn. I 2012 avdekket de brudd på kravene i fem av tilsynene.

Oppmerksomhet rundt energistyring

Petroleumsindustrien til havs bruker mye energi for å produsere olje eller gass. Derfor har alle felt krav om å arbeide systematisk for å ha en mest mulig energieffektiv produksjon.

Fire av fem kontrollerte produksjonsenheter hadde ikke oppdatert planene sine for energieffektivisering.

– Det kan tyde på at kravet om mest mulig energieffektiv produksjon ikke vies tilstrekkelig oppmerksomhet på norsk sokkel, skriver Klif.

Videre arbeid
Klif vil fortsatt ha særlig oppmerksomhet på beredskap mot akutt forurensing i tilsyn av offshoreindustrien, og vil i tillegg blant annet kontrollere energieffektivisering, utslipp av klimagasser og utslippene av olje i det produserte vannet.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger