Publisert 4. februar 2000

Petroleumstilsynet gjennomførte i januar tilsyn med styring av sikkerhet, arbeidsmiljø og beredskap i arbeidet med ferdigstilling av Yme-innretningen. Det ble funnet avvik og brudd på regelverket.

Tilsynet ble gjennomført mellom 9. og 11. januar. Talisman Energy Norge AS (Tenas) er operatør for Yme-innretningen som bygges og eies av SBM Offshore (SBM).??

Målet med tilsynsaktiviteten var å vurdere om styringen med pågående arbeid var i samsvar med kravene i regelverket for petroleumsvirksomhetens til havs.

Innretningen ble installert på feltet i mai 2011, cirka to år forsinket. Det pågår nå omfattende ferdigstillingsarbeid, to floteller er knyttet opp til innretningen og cirka 300 personer arbeider med konstruksjonsaktiviteter, klargjøring og testing.

Bekymrede lisenspartnere
Det gjenstår fremdeles mye arbeid før innretningen kan settes i produksjon. Lisenspartnerne har uttrykt bekymring for utviklingen, og relasjonen mellom Talisman og SBM er krevende og blant annet preget av uenighet om innretningens kvalitet.??

Ifølge Petroleumstilsynets (Ptil) rapport fremstår Yme, og særlig boligkvarteret, som en byggeplass med aktiviteter som normalt blir utført på verft.

Det er Talismans arbeidstillatelsessystem og oppfølging av dette som er fundamentet i den operative HMS-styringen på Yme. Dette systemet framstår som robust og konsekvent implementert overfor involverte aktører og det er en aktiv oppfølging av hver enkelt jobb fra Talismans driftsteknikere. Det er en enhetlig forståelse av arbeidstillatelsessystemet på ulikt nivå og samstemt oppfatning av ansvarsforhold.

Ptil har påvist noen forhold hvor det er reist tvil om tilstrekkelig risikovurdering og involvering av nødvendig spesialistkompetanse.

Mangler tillit
Flere av de ansatte hos underleverandører og utleieselskap under SBM ga i intervju med Ptil uttrykk for mangel på tillit til SBM og knyttet dette til mangelfull planlegging av arbeidsoppgaver, tidspress, konfronterende ledelsesstil og tilfeldighet i anvendelse av skiftordninger.???

Det ble identifisert avvik knyttet til tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning og organisering av verneombudstjenesten.

Videre ble det identifisert forbedringspunktet knyttet til:???
• utøvelse av påseansvar og samordning av HMS-arbeidet på Yme
• oppfølging av kjemisk/fysisk arbeidsmiljø??• psykososialt arbeidsmiljø og HMS-kultur??
• rolle og ansvarsfordeling med hensyn til opplæring og informasjon om helserisiko til innleide arbeidstakere??
• nattarbeid??• evakueringsveier? ??Brudd på regelverket

Bryter regelverket
Ifølge Ptil bryter operatøren Talisman og leverandøren SBM sikkerhetsregelverket fordi det er mangelfull tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning og organisering av verneombudstjenesten ute på feltet.

– Det var mangelfull tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning. En verneombudsordning som dekker alle aktivitetsområder, selskaper og ansatte var ikke på plass, men det arbeides med å få valgt verneombud og etablert en fungerende ordning. Samordning av annet HMS-arbeid var også mangelfullt. Det er påvist et avvik fra regelverket og et forbedringspunkt for disse forholdene, skriver Ptil.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger