Publisert 8. mai 2008

Overfor utålmodige nordnorske beslutningstakere lover oljeselskapet ENI at Goliat-etableringen bare er selskapets første steg for å skape en oljeindustri i Nordområdene.,NTB

– Vi har tro på Barentshavet. Vi vil gjøre noe i regionen, og vi er langsiktige. Vi vil bruke Goliat til å få etablert et tungt fotfeste i nord. Goliat alene er ikke stort nok til å skape industrien alene, men det skal være et solid grunnlag for vår tilstedeværelse i nord, forsikrer ENIs kommunikasjonsdirektør Jone Stangeland under et kontaktmøte mellom oljeindustrien og nordnorske politikere, forskningsmiljø og industri i Tromsø torsdag.

Krevende
ENI har vært under et sterkt press fra en nesten samlet landsdel om å føre oljen fra Goliat-feltet utenfor Hammerfest til land for å skape størst mulige ringvirkninger i nord, men foretrekker en utbyggingsløsning der oljen prosesseres til havs.

Selskapet snakker derfor ekstra varmt om hvor viktig det er mer regionale ringvirkninger, og har sukret den bitre offshorepillen med å etablere et distriktskontor i Hammerfest. Kontoret skal også være driftskontor for Goliat-utbyggingen, som etter dagens tidsplan kan starte produksjon i 2011 eller 2012.

– Det er både ambisiøst og krevende å bygge opp en driftsorganisasjon i Hammerfest. Men vi har lagt vekt på det eksisterende miljøet rundt Snøhvit og mener det er viktig å bygge opp noe som er varig og levedyktig i Hammerfest, sier Stangeland.

Kamp om folk
Også ENI forbereder seg på en beinhard kamp om kvalifisert arbeidskraft i en oljenæring som nå går på høygir.

I fjor ble det tildelt kontrakter for over 100 milliarder kroner på norsk sokkel.

– Dette høye investeringsnivået vil i alle fall holde seg i tre-fire år til. Samtidig har oljeproduksjonen falt med 30 prosent de siste seks-sju årene fra 3,1 millioner tonn fat om dagen til 2 millioner i dag. Dette har ført til at Norge har falt fra å være verdens tredje største oljeeksportør til en 5. eller 6. plass nå, sier OLF-direktør Per Terje Vold.

Han advarer samtidig om at kampen om kompetansen er økende. Ifølge OLF mangler oljenæringen allerede 6.000 ? 7.000 ingeniører i Norge.

I Nord-Norge kan oljeindustrien også se seg nødt til å kjempe med russerne om kvalifiserte folk. Murmansk-guvernør Jurij Jevdokimov har overfor nordnorske politikere sagt at det er manko på 11.000 kvalifiserte arbeidere i forbindelse med Stockman-utbyggingen. Russerne ser gjerne at de i et åpnere arbeidsmarked kan hente viktig arbeidskraft i Norge.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger