Publisert 4. februar 2000

Statoil sier at en åpning av Lofoten vil gi verdier tilsvarende et halvt oljefond og generere nye oppdrag for norsk verftsindustri. Verdianslaget kan likevel være i høyeste laget.

I VG tidligere denne uken lovet Helge Lund verdier på 1.500 milliarder kroner i Lofoten og Vesterålen, noe som tilsvarer et halvt oljefond. Statoils leder for nordområdeinitiativ, Hege Marie Norheim, har også båret fram dette løftet stadig oftere den siste tiden, påpeker Dagens Næringsliv.

– Det er jeg som har tatt fram eksempelet med et halvt oljefond i et forsøk på å kommunisere hvor store størrelser vi snakker om. Det er veldig vanskelig bare å forholde seg til milliardtall, sier Norheim til avisen.

Utgangspunktet for regnestykket til Statoil er ressurser på tre milliarder fat, en oljepris på 80 dollar per fat og dollarkurs på seks kroner.

Anslaget er ambisiøst, konkluderer Dagens Næringsliv, og viser til at dagens oljepris er under 80 dollar og at Helge Lund indikerer at dagens pris egentlig er for høy i forhold til fundamentalforholdene. Statoil har heller ikke anslått oljeressursene i Lofoten og Vesterålen til å være tre milliarder fat, men mellom to og tre milliarder. Trolig er halvparten av dette gass, som er mindre verdt enn olje.

– Bruttoverdien av oljen i bakken sier lite om verdiskapningen for samfunnet eller hva som vil havne inn på oljefondet. åpning nå vil heller ikke gi utbyggingsoppdrag for industrien på ti til 15 år hvis historien skal legges til grunn, påpeker avisen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger