Publisert 4. februar 2000

Industri Energi (IE) bryter lønnsforhandlingene fordi fagforeningen vil at renholdsoperatører skal lønnes på lik linje med mekanikere og elektrikere. – Vi har ingen annen strategi enn å få til likelønn.

– Arbeidsgiverne har vært villige til å gi denne gruppen et lønnsløft, men bare halvparten av det vi krever, sier Per Inge Grimsmo, avdelingsleder i Industri Energis forhandlingsavdeling.

IE krever at renholdsoperatører med fagbrev, som er en kvinnedominert gruppe offshore, løftes til lønnsgruppe B, hvor mekanikere og elektrikere ligger. Arbeidsgiverorganisasjonen gikk med på å gi gruppen et lønnsløft under årets forhandlinger, men ifølge Grimsmo, ville Oljeindustriens Landsforening (OLF) opprette en ny lønnsgruppe for renholdsoperatører, som skulle klassifiseres som C1.

– Arbeidsgiverne signaliserer dermed at her skal «dårlige» fagarbeidere ligge lønnsmessig. De sier dermed at renholdsoperatører ikke er verdt like mye som andre fagarbeidere, men renholdsoperatører har også fagbrev, understreker Grimsmo.

– Ikke strategi
– Finnes det andre grunner til at dere brøt forhandlingene?

– Det er andre forhold vi også er misfornøyde med, men renholdsoperatørene er årsaken til bruddet. I år er lønnsoppgjøret spesielt rettet mot likelønn, svarer Grimsmo.

– Er dere ikke redd for at likelønnssaken kan bli oppfattet som en strategi for å få gjennom andre krav?

– Nei, overhodet ikke. Vi har ingen annen strategi enn å få til likelønn. Vi ønsker ikke å fokusere på andre saker, fordi vi ikke vil skape forventninger hos våre medlemmer, sier Grimsmo.

Arbeidstakerorganisasjonene SAFE, Lederne og IE startet å forhandle årets sokkeloppgjør med arbeidsgiverorganisasjonen OLF mandag, og torsdag kveld ble forhandlingene brutt. Oppgjøret går nå til mekling.

– Fagforeningene stilte krav milevis utover rammene for årets lønnsoppgjør. Vi har forhandlet hele uken og gitt flere gode tilbud, men dessverre uten resultat, sier Jan Hodneland, OLFs forhandlingsleder.

Les også: Fagforeningene stilte for høye krav

Lar seg provosere
Hodneland hevder de tre fagforeningene fremmet en rekke krav, både i form av generelle tillegg og endringer på tekniske bestemmelser i avtalen, som i sum ville ha medført store ekstrakostnader for bedriftene. I en pressemelding skriver OLF at for Industri Energis del, var det enighet om økonomi, men IE valgte å bryte fordi et tilbud om 30.000 kroner i tillegg for utvalgte stillingsgrupper, som boredekksarbeidere og renholdsoperatører, var for lavt.

Hodneland mener det er bekymringsverdig at fagbevegelsen ikke i større grad tar innover seg den økonomiske virkeligheten industrien befinner seg i. Det provoserer Lederne.

­- OLF tilbød 1,5 prosent på grunnlønnen for Ledernes grupper. Dette er under halvparten av andre sentrale oppgjør som er gjennomført i år. Dette er den økonomiske virkeligheten vi befinner oss i. Samtidig melder selskapene om store resultatforbedringer og varsler nye og lukrative bonusutbetalinger til toppledelsen, svarer Lederne i en pressemelding.

Sokkelavtalene omfatter om lag 6.700 arbeidstakere i en rekke operatør, boring- og forpleiningsbedrifter. Forhandlingene på oljeserviceavtalen videreføres om en halvannen uke.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger