Publisert 26. september 2005

USAs president George W. Bush vil bruke av oljereservene for å oppveie energimangelen etter orkanene. Han oppfordrer dessuten amerikanerne til kameratkjøring og til å ta buss. Jean-Pierre Favennec ved Det franske petroleumsinstituttet tror verden allerede har begynt føle en kommende global oljekrise.,NTB

– Vi er villige til at bruke det strategiske oljelageret for å dempe mangelen på råolje som kan berøre forbrukerne, sa Bush mandag.

Bush sa også at produksjonen på om lag 1,8 millioner fat olje om dagen i oljeraffineriene i Texas og Louisiana snart vil være i gang igjen.

Internasjonale oljeeksperter tror at en alvorlig global oljekrise kommer til å sette inn om ti eller 20 år når produsentland både i og utenfor OPEC får problemer med å dekke etterspørselen.

– Jeg tror vi allerede har begynt å føle krisen, sier Jean-Pierre Favennec, som er direktør ved senteret for økonomi og administrasjon ved Det franske petroleumsinstituttet.

– Fem store oljeprodusenter i Persiabukta – Saudi-Arabia, Kuwait, De forente arabiske emirater, Iran og Irak – blir nødt til å produsere 51.8 millioner fat per dag innen 2030. Men de kommer ikke til å klare mer enn 38 millioner fat daglig, sier Favennec til nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

Kameratkjøring
I en annen melding fra NTB fremkommer en sjelden oppfordring fra den amerikanske presidenten, ved at han nå foreslår at USA satser på kameratkjøring og kollektivtransport. Samtidig vil han øke tilgangen på fossilt brensel gjennom flere oljeraffinerier, og bygge flere kjernekraftverk.

I følge Financial Times har en annen republikaner kommentert utspillet ved å vise til at Bush er utsatt for hardt politisk press til å gjøre tiltak mot de høye bensinprisene, og at det eneste han kan gjøre på kort sikt er å peke på etterspørselssiden.

Under oljekrisen på 1970-tallet kom president Jimmy Carter opp med et av de mest kjente energibesparende tiltak ved å bære genser i Det hvite hus.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger