Publisert 4. februar 2000

Frem til 2010 var Talisman partner på det som i dag kalles Johan Sverdrup. Så kvittet de seg med eierandelene like før gigantfunnet.

Frem til 2010 hadde Talisman interesser i lisens 265. Under ett år senere ble Aldous-funnet bekreftet. Nå skal Statoil, Lundin og partnere bygge ut Johan Sverdrup, ett av Norges største felt noensinne – med Talisman på sidelinjen.

Bakgrunnen er at Talisman i 2005 gjorde en byttehandel som på lang sikt kunne ha vært meget gunstig. Mot å gi 35 prosents eierskap i lisens 143C til Det norske, fikk Talisman 10 prosents eierskap i PL265 i Nordsjøen. Dette eierskapet holdt de på en god stund.

Men i desember 2009 meldte Lundin, operatør i nabolisensen 501, at de har gjort en byttehandel med Talisman. Mot å gi 10 prosents eierandel i tre Barentshavs-lisenser (PL438, PL490 og PL492) til Talisman, skulle Lundin få de ti prosentene de tidligere hadde byttet til seg i lisens 265. Hos Oljedirektoratet er byttingen offisielt registrert ved inngangen til 2010.

Litt senere i 2010, gjør Lundin Avaldsnes-funnet i PL501. Et funn som blir anslått å være meget stort. Og senere, i 2011, treffer Statoil og partnere blink på Aldous i brønn 16/2-8, PL265.

For øyeblikket holder Statoil, operatør i PL265 og Lundin, operatør i 501, på å planlegge utbyggingen av det som kommer til å bli ett av Norges største felt. En rekke avgrensningsbrønner har blitt boret, og flere skal bores i tiden som kommer.

Pressekontakt i Talisman, Andreas Middelthon, sier til Petro Media News at de ikke er bitre over byttehandelen.

– Talisman er et globalt selskap. Vi foretar kjøp og salg av lisenser til enhver tid i de fleste verdensdeler og i alt det vi gjør ligger det alltid en kalkulert risiko, sier Middelthon.

– Noen ganger er byttehandlene bra. Andre ganger er de mindre bra. Totalt sett er det jevnt over et greit resultat, sier han videre.

Likevel innrømmer han at det registreres og at man tenker over det.

– Det er klart at vi dveler litt ved det. Men deretter må vi se videre. Nå er det spilt melk, og ingenting å gjøre noe med. Vi kan ikke sitte og være lei oss for dette, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger