Publisert 4. februar 2000

Statoils kategori B-rigger blir forsinket, trolig på grunn av at Statoil ønsker billigere rigger. Riggen er en del av riggfornyelsen Statoil ønsker på norsk sokkel.

MER ENN DENNE: Kategori B-riggen skal kunne
gjøre flere typer intervensjonsoperasjoner enn
«Island Wellserver» (bildet), som allerede er på
kontrakt med Statoil. (Foto: ISLAND OFFSHORE)

Opprinnelig skulle Statoil tildele kontrakt for minst en kategori B-rigg i slutten av februar, men med bare få dager igjen av måneden er det sannsynlig at denne blir forsinket, det skriver Upstream. Opprinnelig skulle tildelingen ha skjedd i slutten av fjoråret, men dette ble utsatt.

Les også: Statoil vil ha 20-årig riggkontrakt

Les også: Maraccs kategori B-rigg fremdeles uten jobb

Tre med i kampen
Det skal være usikkert hvorfor tildelingen har blitt utsatt flere ganger, men det er etter sigende Statoils ønske om å redusere kostandene ytterligere. Det er tre konsortier som er aktuelle for oppgaven med å bygge riggen som skal fylle gapet mellom kategori A-fartøy som gjør lett brønnintervensjon og tradisjonelle rigger. Disse er ledet av Helix Energy, Saipmen , samt norske Aker Oilfield Services.

De tre har alle valgt ulike verft for en eventuell bygging, henholdsvis Daewoo i Sør-Korea, Samsung i Sør-Korea og Keppel Fels i Singapore.

De tre konsortiene skal alle være svært aktuelle, og er fremdeles sterkt med i kampen om kontrakten skriver Upstream.

Les også: Statoil bestiller spesialrigg før jul

Les også: Eie rigg, eller leie rigg

For dyrt
Kostnadene for rigger er et hett tema, og da Statoil la frem sine planer for kategori D-riggene nylig ble muligheten for å eie riggene, eventuelt ha de på 20 årskontrakt understreket. Kategori D-riggene er de såkalte «arbeidshestene» på norsk sokkel som kan operere i midwater og utføre tradisjonelle arbeidsoppgaver. Kategori B-riggene på sin side skal drive brønnintervensjon, både lett og tung, men med billigere dagrate. Disse skal også kunne benytte såkalt TTRD-boring, det vil si boring gjennom sidesteg.

For kategori B-riggene skal Statoil ønske å redusere kostnaden per nybygg med 100 millioner dollar, dette tilsvarer omkring 600 millioner kroner. Det vil bety en reduksjon i dagraten på 60.000 dollar, eller omkring 360.000 kroner.

Statoil planlegger å ta i mot første kategori B-rigg i 2014, og denne skal etter planen jobbe på norsk sektor for å øke utvinning fra subseabrønner. Statoil har omkring 500 subseabrønner, noe som tilsvarer 60 prosent av selskapets produksjon.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger