Publisert 4. februar 2000

CCB har levert konseptuelle løsninger for hvordan Kirkenesbase og Vardø Barents Base kan forsyne Shtokman-feltet. – Godt mulig det skjer noe på norsk side av delelinjen først, mener Kurt R. Andreassen.

– Ingen vet helt sikkert hvordan framdriften i Shtokman-prosjektet blir, det er jo så mye fram og tilbake med analytikere som mener både det ene og det andre. Men vi forholder oss til framdriftsplanen til Shtokman Development AG, som sier oppstart i 2013, sier administrerende direktør i Coast Center Base (CCB) Kurt R. Andreassen til PetroNord.no.

Selskapet, som eier 51 prosent i Kirkenesbase og 50 prosent i Vardø Barents Base har jobbet med konseptuelle løsninger for hvordan basen i Kirkenes, en ferdigstilt base i Vardø og en kombinasjon av disse kan bistå i forbindelse med utbygging av det gigantiske gassfeltet Shtokman på russisk sektor i Barentshavet.

Les også: Spår et strålende Barents-tiår

– Vil vite alt utenom pris
Andreassen sier at CCB er et av svært få selskap som har blitt prekvalifisert av utbyggingsselskapet Shtokman Development AG, og at det Gazprom-kontrollerte selskapet har bedt om å få en komplett oversikt over alt Kirkenes og Vardø kan tilby.

– Det eneste de ikke ønsket informasjon om var pris, forteller Andreassen.

Han presiserer at hovedkontrakten på forsyningsbase etter all sannsynlighet vil tilfalle et russisk selskap i Russland. Men fram til denne forsyningsbasen er på plass, vil russerne ha behov for hjelp fra norsk side. Han mener Kirkenes og Vardø er den beste løsningen.

– Nå varsler norske og russiske myndigheter at delelinjeavtalen skal signeres 15. september i Murmansk. Er du overrasket over at det skjer så fort?

– Ja, for hvem hadde trodd det? De har holdt på med denne delelinjen i 40 år, sier Andreassen.

– Ting tar tid
– Et lykketreff for et selskap som har posisjonert seg så sterkt som CCB har gjort for framtidig Barents-aktivitet?

– Ja, det kan du si. Samtidig er vi innstilt på at ting tar tid, sier Andreassen, som ikke utelukker at det godt kan komme aktivitet på norsk side av delelinjen før Shtokman-utbyggingen kommer i gang.

– Hvor lang tid ser du for deg at det vil ta før aktiviteten i denne regionen av Barentshavet vil ta seg opp?

– Vi jobber ut ifra et femårsperspektiv. Innen den tid vil vi ha fått avklaringer, og kanskje også aktivitet når det gjelder seismikkskip og muligens også leteboring, spår han.

Venter med ytterligere investering
Eierne av Kirkenesbase har til nå investert 35 millioner kroner i anlegget. Skal det kunne betjene leterigger må det ytterligere investeringer til. Blant annet mangler det bulk-anlegg og tankanlegg for mud. Andreassen vil ikke gå i gang med ytterligere investeringer før han ser at det er økonomi i det.

– Foreløpig vil vi ikke bygge ut før vi er rimelig sikre, sier han.

– Administrerende direktør ved Polarbase Herold Paulsen sier at kommende tiår blir et strålende tiår for Barentshavet. Deler du hans entusiasme?

– Paulsen er nok mer direkte enn meg, men under enhver omstendighet går vi en lysende framtid i møte for Barentshavet. Og jeg tror det blir god plass til både basen i Hammerfest og våre baser i den nordøstre delen i Barentshavet, sier Andreassen til PetroNord.no.

Usikker når prislappen skal vurderes
– Hva blir neste skritt i forhold til Shtokman?

– Nå har vi levert inn et konsept som vi håper er så bra at de vil gå videre med oss. Neste steg er prising, men spør du når dette vil skje blir jeg usikker. Shtokman Development AG har ikke angitt noe tidspunkt, men hvis alt skal være på plass i 2013 må det skje noe om ikke så altfor lenge. De som er med i konkurransen skal sprenge og bygge, så det er ikke gjort på én måned dette, sier Andreassen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger