Publisert 4. februar 2000

Centrica kjøper kjøper gass for 108 milliarder, andeler på norsk sokkel for ni, og blir operatør for tre felt.

Britiske Centrica plc, morselskapet til British Gas, kjøper 50 milliarder kubikkmeter gass (bcm) fra Statoil. Gassen skal leveres over en periode på ti år, med oppstart i 2015 og har ifølge Centrica en verdi på rundt 108 milliarder kroner.

En tidligere gasskontrakt mellom Centrica og Statoil ble signert i juni 2002. Den startet leveranser i 2005, og leverer 5 bcm hvert år frem til 2015, levert gjennom gassrørledningen Langeled, som nå forsyner opp til 20 prosent av det britiske gassbehovet.

Norske reserver for ni milliarder
Centrica har også kjøpt «en portefølje av eierandeler i olje- og gassfelt av Statoil,» alle i norsk Nordsjø, for 1,525 millioner US dollar (ca 9 milliarder norske kroner), avhengig av framtidig produksjonsnivå på Kvitebjørn -feltet.

Under avtalen kjøper Centrica 19% i Kvitebjørn-feltet, 13% i Valemon , 10% i Heimdal , 28,9% i Vale (og blir operatør), og 10% i Skirne. Selskapet kjøper også 40% i øst Frigg/Gamma/Delta -funnene (og blir operatør), 37,9% i Rind og 50% i Fulla .

Ifølge Centrica er forventede 2P («Proven+Probable») reserver i porteføljen 117 millioner fat oljeekvivalenter, som utgjør en økning på 29 prosent av Centricas totale reserver, og øker selskapets egenproduksjon med 34.000 fat per dag. Pakken inneholder også mulige nye utbyggingsprosjekter og leteareal. Avtalene forutsetter godkjenning av norske myndigheter

I tillegg har Centrica og Statoil ASA signert en intensjonsavtale (MoU) om å vurdere partnerskap i nye letemuligheter i Norge og Storbritannia.

Styrker langsiktig samarbeid
– Kunngjøringen om kjøp av eierandeler på norsk sokkel for 9 milliarder norske kroner, gasskjøpskontrakten og det strategiske partnerskapet med Statoil, styrker det langsiktige energisamarbeidet mellom Norge og Storbritannia, sier Dag Omre, direktør for Centrica i Norge.
Avtalene vi i dag inngår inneholder et strategisk partnerskap med Statoil om fremtidige letemuligheter i Norge og Storbritannia. Avtalene legger et godt grunnlag for videre lønnsom vekst i Norge.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger