Publisert 31. mars 2006

President Chirac godkjenner den omstridte arbeidskontrakten for unge, men lover noen endringer. Ikke godt nok, svarer fagbevegelsen.

NTB

Frankrikes president Jacques Chirac kunngjorde i en tale til nasjonen fredag kveld at han vil godkjenne den omstridte arbeidskontrakten som har utløst massive demonstrasjoner rundt om i landet.

Samtidig sa han at han har bedt regjeringen gjøre to endringer i arbeidskontrakten, og at ingen kontrakter skal inngås før disse endringer er på plass.

Endringene gjelder de to mest omstridte punktene i arbeidskontrakten, nemlig at en arbeidsgiver skal kunne sparke en ansatt uten å oppgi noen grunn, og at arbeidsgiveren skal ha denne retten i en prøveperiode på to år. Chirac krever nå at prøveperioden reduseres til ett år, og at det må oppgis en grunn for oppsigelse.

– Uforståelig
Den umiddelbare reaksjonen fra fagbevegelsen var negativ. Generalsekretær Jean-Claude Mailly i fagforbundet Force ouvrière (FO) betegnet på TV-kanalen France 2 Chiracs utspill som uforståelig og uakseptabelt.
– Vårt svar kommer (tirsdag) 4. april med streiker og demonstrasjoner som vi selvsagt opprettholder, advarte han.

Sosialistpartiets leder François Hollande mener Chirac har gjort situasjonen enda mer komplisert.
– Han har gjort ting komplisert, mens han burde vært tydelig, sa Hollande, som på forhånd krevde at Chirac skulle sende loven med den omstridte arbeidskontrakten tilbake til nasjonalforsamlingen for en ny behandling.
Sosialistpartiets leder mener Chirac har mye å frykte i form av demonstrasjoner og aksjoner i tiden som kommer.

Avgjørende valg
Det var på forhånd knyttet stor spenning til Chiracs tale. Den konservative avisen Le Figaro skrev på lederplass at Chirac sto overfor «et av de mest avgjørende valg i sin lange karriere». Valget sto mellom å bøye av for de mange kravene om å stanse den omstridte arbeidskontrakten for unge eller trosse motstanden og la kontrakten tre i kraft.

Det var særlig to grunner til at Chirac valgte det siste. For det første for å støtte opp om statsminister Dominique de Villepin, som har frontet arbeidskontrakten, og hindre hans eventuelle avgang og en regjeringskrise. For det andre for å markere «statens myndighet», altså avvise at politiske beslutninger tas gjennom demonstrasjoner i gatene.

Invitasjon
Chirac kunne imidlertid ikke nøye seg med kun å vise fasthet overfor fagbevegelsen og de unge. Han ba derfor fagbevegelsen og student- og elevorganisasjonene om å delta i arbeidet med å modifisere arbeidskontrakten.

For Chirac er det likevel avgjørende at man ikke undergraver hele ideen med kontrakten. Statsminister Villepin hevder at arbeidskontrakten for førstegangsansettelse av personer under 26 år vil gi arbeidsgivere et nytt påskudd til å ansette folk og dermed redusere arbeidsledigheten blant unge.

Studenter og elever i videregående skoler gjennomførte fredag nye aksjoner for å skape kaos i vei- og togtrafikken rundt om i landet.

Færre arbeidsledige
Statsminister Villepin og hans regjering kunne midt i kampens hete glede seg litt over at arbeidsledighetskurven går i riktig retning. Tall for februar måned som ble presentert fredag viste at antall arbeidsledige personer har falt med 10.100.

Det er likevel så beskjedent at arbeidsledighetsprosenten av den yrkesaktive befolkningen blir liggende fast på 9,6 prosent. Det hører med til historien at arbeidsledigheten har, med unntak av i januar i år, falt jevnt, om enn lite, de siste elleve månedene. I mars i fjor var tallet 10,2 prosent.

Blant de unge under 25 år er arbeidsledigheten 22,2 prosent.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger