Publisert 21. mai 2007

Bill Clinton skamroser Norges nyinngåtte klimaforpliktelse om å være CO2-nøytral innen 2015. – Dette er en oppsiktsvekkende forpliktelse, sa Clinton fra talerstolen i Tromsø.

NTB

Han karakteriserte Norge som «mer energiøkonomisk» enn noe annet land, og oppfordret Norge til å utvikle klimavennlig teknologi som kan deles med resten av verden.

Allianser
– Norge står i en særdeles god økonomisk situasjon med et stort oljefond og god økonomi. Med en alvorlig forpliktelse til å bli CO2-nøytral i 2050, er dere nødt til å ta store teknologiske skritt. Resten av verden vil være ute etter denne teknologien. Dann regionale allianser og sørg for at verdens voksende økonomier som Kina og India tar del i denne utviklingen, var oppfordringen fra en klimabevisst Bill Clinton i Tromsø.

Regntungt møte
Han startet søndag sin Skandinavia-turne i Tromsø der Århus, Bergen og Oslo venter de kommende fire dagene. Clinton hadde på forhånd gitt uttrykk for at han ønsket å se midnattssolen, spise ren norsk fisk og møte det norske folk.

Midnattssolen kunne ekspresidenten se langt etter. Da han landet klokken 21.05, var det en på en våt og regntung Langnes flyplass som var preget av et stort sikkerhetsoppbud.

Ekspresidenten skulle opprinnelig entre scenen i en langt fra fullsatt Polarhall en halv time før han ankom Tromsø, men ble til gjengjeld varmt tatt imot av de nærmere 1.300 godt betalende tilskuerne.

Konkrete tiltak
Det timelange foredraget kretset rundt ekspresidentens hjertesaker, kampen mot hiv/AIDS og de globale klimautfordringene. Budskapet fra Clinton var ikke å gi opp, og han ga konkrete og håndfaste eksempler på tiltak som nytter.

– En enkel ting som å få det amerikanske folk til å fase ut lyspærer og gå over til mer energisparende vil alene eliminere behovet for 80 amerikanske kullkraftverk. I dagens Kina vil et lignende tiltak eliminere 110 kullkraftverk, påpekte Clinton.

Ressursgrunnlag
Han var også sterkt opptatt av utfordringen med å brødfø verdens befolkning som i løpet av få år vil vokse til 9 milliarder mennesker.

– Mens befolkningen vokser, skjer det en enorm reduksjon i verdens dyrkbare arealer og tilgangen til rent vann. Ingen slipper unna dette. Om 30 år vil millioner av klimaflyktninger fra tempererte områder stå ved Norges grenser, sa Clinton.

Presidentemne
Foredraget ble rundet av med en spørsmålsrunde fra fylkesmann Svein Ludvigsen der Clinton blant annet måtte gi sin vurdering av utsiktene til å bli Amerikas første «first gentleman» dersom Hillary vinner valget høsten 2008.

Clinton mener Hillary allerede har kommet over terskelen der amerikanerne er klare til å oppfatte henne som president. Hun økte oppslutningen etter den første store TV-debatten mellom aktuelle amerikanske presidentkandidater. Og skulle Hillary innta Det hvite hus fra 2009, ga han følgende løfte:

– Jeg vil gjøre alt hva hun ber meg om. Det har jeg gjort i flere år nå. Blir hun president, formaliserer vi denne ordningen, smilte Clinton.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger