Publisert 4. februar 2000

Mange spekulerer nå i om ConocoPhillips sikter mot å slå seg sammen med et annet, gjerne mindre, oljeselskap, etter at planer for å kutte kostnader, selge verdier og betale ned gjeld ble kjent i går.

Mange spør seg nå om tiltakene er ledd i en plan for å gjøre seg fin for eventuelle friere. Det blir sett på som mest sannsynlig at de eventuelle frierne vil være mindre selskaper med sterke leteteam. Det amerikanske finanstidsskriftet Forbes nevner blant annet Anadarko Petroleum, Apache Energy og Devon Energy som mulige partnere. Også Marathon Oil, som har aktivitet på norsk sokkel, nevnes som mulig fusjonspartner.

Det har også blitt diskutert heftig akkurat hvilke verdier ConocoPhillips vil selge. James Mulva, administrerende direktør i selskapet, gjorde det i går klart at selskapet ønsker å selge verdier verdt 100 milliarder kroner. Det blir ifølge Forbes neppe Ekofisk, for selskapets felt i modne områder vil fortsatt trekke inn store pengesummer, samtidig som de krever relativt lave investeringer. Magasinet peker derimot på operasjoner i områder med høy risiko, slik som blokker selskapet jobber med på grensen mellom Bangladesh og Myanmar. Selskapet har også solgt seg ut av gassfelt i Venezuela, og selskapet har også et prosjekt i Libya som kan være salgskandidat.

Analytiker Paul Sankey i Deutsche Bank tror derimot den beste måten for det amerikanske selskapet å frigjøre kontanter, vil være å selge sin 20 prosents andel i russiske Lukoil.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger