Publisert 4. februar 2000

BP har kansellert en flerårig Skarv-kontrakt med COSL Drilling. årsaken er at boreriggen ”COSLPioneer” ikke kan leveres fra verft før andre kvartal 2010. Men COSL kan tjene på kanselleringen.

Avisen Upstream skriver i dag at BP har kansellert en 330 millioner dollars kontrakt med COSL Drilling fordi byggingen av den halvt nedsenkbare boreriggen «COSLPioneer», som opprinnelig skulle vært klar til å gå i gang med boring på Skarv i første halvdel av 2009, er kraftig forsinket fra det kinesiske verftet Yantai Raffles.

FåR IKKE JOBBE På SKARV: «COSLPioneer».
(Foto: COSL)

Ifølge kontrakten, som ble inngått med Awilco Offshore i november 2007, skulle riggen stå for et boreprogram på mellom 16 og 18 brønner. Kontrakten hadde en fast varighet på tre år, pluss opsjon på to nye år. I fjor ble Awilco kjøpt av kinesiske China Oilfield Services Limited (COSL).

Senior Vice President Operations i selskapet, Jørgen Arnesen, bekrefter at BP har kansellert kontrakten.

– Har ligget i kortene
– Vi hadde et leveringsvindu i andre kvartal 2009, men så allerede i fjor sommer at vi ikke kom til å klare å levere den i tide. Derfor gikk også BP ut og sikret seg 433 dager lang kontrakt med «Borgland Dolphin» fra januar 2010. De trakk også ut designteamet sitt rundt juletider, så dette har ligget i kortene, sier Arnesen til Petro.no.

Forsinkelsen skyldes i hovedsak at «COSLPioneer» er den første halvt nedsenkbare boreriggen som bygges ved det kinesiske verftet Yantai Raffles. Ny leveringsdato for nybygget blir andre kvartal 2010.

Det betyr at riggen, som bygges tilpasset norsk regelverk, står uten kontrakt. Arnesen har imidlertid stor tro på at «COSLPioneer» kan sikre seg en ny kontrakt på norsk sokkel.

– Dette er en hypermoderne rigg hvor norske selskaper står for 70 prosent av leveransene. Dessuten blir det en nisjerigg som er godt tilpasset norsk sokkel, hvor snittalderen på rigger ligger på 27 til 28 år, sier Arnesen.

I nisjerigg legger han at «COSLPioneer» er bygget for boring på dyp på mellom 400 og 700 meter.

– Av rundt 100 rigger og boreskip som bygges verden rundt nå, er det bare fire til fem tilsvarende «COSLPioneer», legger han til.

Høyere riggrater i dag enn i 2007
Arnesen legger ikke skjul på at det er et nederlag for COSL Drilling at selskapet ikke greier å levere riggen i tide, og at BP så seg nødt til å kansellere kontrakten. Han sier at han har full forståelse for BPs avgjørelse.

Arnesen utelukker imidlertid ikke at COSL Drilling kan komme til å tjene på kanselleringen. Riggratene ligger nemlig høyere i dag enn det de gjorde i 2007.

– Riggraten for «COSLPioneer» ligger på rundt 300.000 dollar per dag. Derfor blir det spennende å se hva som skjer når for eksempel «Stena Don» skal på ny kontrakt, og om det står et tretall, firetall eller femtall foran nullene. Jeg vil anta at ratene lander et sted på 400-tallet, sier Arnesen.

Troll-rigger klare i 2011
Forsinkelsene på Yantai Raffles får også følger for rigg nummer to og tre i COSL Drillings byggeprogram. «COSLInnovator» og «COSLPromoter», som begge skal jobbe for StatoilHydro på Troll-feltet, blir ikke klare før i 2011.

Opprinnelig skulle riggene leveres henholdsvis i midten av 2009 og midten av 2010. Arnesen sier at selskapet har tett dialog med StatoilHydro – som også har egne ansatte som følger utviklingen i Kina.

Arnesen er ikke redd for at potensielle kunder for «COSLPioneer» lar seg skremme av forsinkelsene og kanselleringen.

– Vi har ryddet opp i flaskehalsene, og i fjor fikk vi også nye eiere i COSL, som har gjort kommunikasjonen med verftet betydelig enklere. Vi har en helt annen kontroll nå enn det vi hadde for halvannet år siden, sier Arnesen.

Denne saken er hentet fra vårt søsternettsted Petro.no . Både Oilinfo.no og Petro.no er eid av PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger