Publisert 4. februar 2000

Oljedirektør Bente Nyland er tydelig skuffet over Gro-avgrensingen. Etter dagens Gro-resultater kan Dalsnuten være avgjørende for om man må nedjustere anslagene for gass på norsk sokkel.

BENTE NYLAND: Legger press på Shells Dalsnuten-
boring.

og Elisabeth Fiveland

– Resultatet av leteboring på Dalsnuten blir viktig nå. Hvis ikke Shell slår til med funn her, må vi vurdere å nedjustere gassressursene på norsk sokkel, sier Bente Nyland, direktør i Oljedirektoratet, til Petro.no.

– Hva vil det si for Norge som gassnasjon?

– På kort sikt får ikke dette store konsekvenser for de neste fem til ti årene. I løpet av denne perioden har vi god kontroll på gassressursene og -produksjonen, men om ti år er det større usikkerhet. På grunn av Gro ser det ut til at gassproduksjonen går raskere ned enn tidligere anslått, svarer Nyland, som tidligere har uttalt at avgrensingsbrønnen på Gro er årets mest spennende.

Fredag kom pressemeldingen med resultatene fra Gro, som hele Gass-Norge har ventet på. Gro-funnet i Norskehavet inneholder ressurser i det nedre spekteret av det opprinnelige ressursanslaget på mellom 10 og 100 milliarder Sm3 gass.
– Les også: Gro skuffer igjen

– Vi var spente på om Gro ville inneholde oppsiden av ressursanslaget. Det er selvsagt skuffende å se at det vi har hatt forhåpninger om, ikke slår til, men dette er en bransje som er preget av opp- og nedturer, innrømmer Nyland, som legger til:

– Gro blir uansett ikke bygd ut før om lag ti år. Perioden utover det, er mer usikker i forhold til gassproduksjon.

Fortsatt håp for Gro
Også Shell innrømmer at Gro-resultatet er skuffende, men selskapet har ikke gitt opp håpet om at Gro kan skjule mer enn trodd.

– Vi hadde håpet å identifisere bedre reservoarkvalitet i denne andre brønnen, men utfallet er innenfor de antatte usikkerhetsmarginene. Gro har et komplisert reservoar og for å fullt ut forstå det må vi nå vurdere alle data fra de to brønnene, samt all 3D-seismikk. Det vil det kreve ytterliggere studier for å kunne beregne størrelsen på funnet. Dette arbeidet vil ikke være ferdig før midten av neste år, sier kommunikasjonssjef i Shell, Terje Jonassen til Petro.no.

Han sier at det kan bli aktuelt med en ny avgrensingsboring på et senere tidspunkt.

– Det er behov for ytterligere studier for å beregne volum og kommersielt potensial av funnet, noe som må forventes i et nytt, såpass fjerntliggende leteområde, sier Jonassen.

Shell får press på seg
Oljedirektoratet er nå i ferd med å revidere gassressursene på norsk sokkel. Om de anslagene må nedjusteres på grunn av Gro, er for tidlig å si, mener Nyland.

– Vi må nå bearbeide de innsamlede dataene fra Gro og se om avgrensingsbrønnen er representativt for resten av funnet. At avgrensingsbrønnen ikke slår til i øvre del av anslaget, kan skyldes dårligere bergarter i Norskehavet enn tidligere antatt. Shell har nå et halvt år på seg til å vurdere dataene, men flere hubber i Norskehavet, kan kanskje være mer utfordrende enn først antatt, sier Nyland.

Shell skal nå videre til Dalsnuten med boreriggen «Aker Barents». Prospektet ligger også i Vøringsbassenget i Norskehavet, vest for Gro.

HAR FORTSATT TRO På OMRåDET: Shell vurderer å bore nok en avgrensingsbrønn på Gro. (Ill.:OD)

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger