Publisert 27. januar 2006

Den danske regjering har innkalt til hastemøte i Folketinget etter at Saudi-Arabia har hjemkalt sin ambassadør i striden om karikaturtegningene av profeten Muhammed.

NTB

Utenrikskomiteen i Folketinget er innkalt til hastemøte fredag, opplyser utenriksminister Per Stig Møller. Han sier samtidig at han ikke er kjent med bakgrunnen for at Saudi-Arabia har gått til et slikt skritt. Danmarks ambassadør i Saudi-Arabia er i ferd med å finne ut av dette.

– Jeg er overrasket over dette skrittet fra saudiarabisk side fordi det generelt er et godt forhold mellom Danmark og Saudi-Arabia. Men jeg vil understreke at det ikke er snakk om å avbryte de diplomatiske forbindelsene, sier Møller.

– Manglende oppmerksomhet
– Den saudiarabiske regjeringen hjemkaller sin ambassadør for konsultasjoner i lys av den danske regjeringens manglende oppmerksomhet mot avisenes fornærmelser mot profeten Muhammed, opplyser en regjeringstjenestemann, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzaus har talsmannen klaget over den danske regjerings «manglende inngripen mot avisen».

En tjenestemann i utenriksdepartementet bekrefter hjemkallingen.
Også den svensk-danske meierigiganten Arla har fått problemer som følge av avistegningene som ble trykket i Jyllands-Posten i september. Det sirkulerer SMS-meldinger i Saudi-Arabia som oppfordrer folk til å boikotte varer fra Arla.

– Straff avisen
Saudi-Arabias religiøse overhode ba onsdag Danmark om å straffe Jyllands-Posten, og trappet dermed saken ytterligere opp i Midtøsten.

Delegasjoner av danske muslimer har reist i flere delegasjoner til land i Midtøsten for å oppfordre myndighetene til å reagere politisk mot Danmark på grunn av tegningene.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen har avvist alle krav om reaksjon og straff med henvisning til ytringsfriheten. Samtidig som han har bedt om at denne retten ikke brukes til å spre hat mot muslimer.

Muslimer anser avbildninger av profeten Muhammed som respektløst overfor religionen, og karikaturene blir ansett som blasfemiske av mange. Tegningene har vakt reaksjoner fra både muslimer i Danmark og fra flere muslimske land, som har krevd en offisiell unnskyldning og at myndighetene reagerer mot avisen.

Det skal særlig være tegningen av profeten Muhammed med en bombe i turbanen som har utløst reaksjoner.

– Norge annerledes
Også den kristne, norske ukeavisen Magazinets opptrykk av tegningene har fått oppmerksomhet, men både nyhetsbyrået Reuters og nyhetsbyrået AFP refererer at norske myndigheter ser ut til å innta en mindre avvisende holdning til de muslimske klager enn Danmark.

– Norge sa torsdag at landet har gitt sine ambassader i Midtøsten beklage at en Oslo-avis trykket karikaturtegningene på nytt, skriver Reuters på bakgrunn av torsdagens oppslag i Aftenposten.

Avisen redegjør for innholdet i en e-post UD har sendt ut, og som har fått opposisjonen på Stortinget til å reagere.

– I Norge ser regjeringen ut til å innta en mer forsonlig holdning, skriver AFP. – Utenriksdepartementet ba torsdag sine diplomater i muslimske land uttrykke sin beklagelse overfor vertskapslandene for at tegningene er blitt trykket opp igjen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger