Publisert 3. november 2005

Statoil har signert samarbeidsavtale med det danske energiselskapet Elsam om å bygge, eie og drive et kraftvarmeverk ved Statoils raffineri på Mongstad i Hordaland.,

Elsam skal investere over én milliard norske kroner i kraftvarmeverket. Det er avtalt en driftsperiode på 20 år, melder Statoils nyhetstjeneste.

Energiverk Mongstad

Foto: Statoil

Kraftvarmeverket er en del av Statoils planer om Energiverk Mongstad (EVM), som omfatter en ombygging av raffineriet, et gassrør fra Kollsnes gassanlegg nord for Bergen til Mongstad og et kraftvarmeverk.

Klart i 2008
Etter en videre planleggingsfase vil endelig beslutning om å gjennomføre prosjektet kunne bli fattet i 2006. Anleggene vil da kunne stå ferdig i løpet av 2008.

Fyringsgass og naturgass
Kraftvarmeverket vil bli fyrt med frigjort fyringsgass fra raffineriet og naturgass fra Troll-feltet i Nordsjøen. Verket skal levere strøm og varme til raffineriet og strøm til Troll sine anlegg på land og til havs.

– Energiverk Mongstad er viktig for Statoil for å forbedre energieffektiviteten til Mongstad-anleggene og for å sikre god og stabil energiforsyning til anleggene på Mongstad og Troll, sier Egil Sæl, direktør for forretningsutvikling i Statoils foredlingsvirksomhet.

– Med dette anlegget blir raffineriets fyringsgass utnyttet på en mer energieffektiv måte. I begynnelsen vil utnyttelsesgraden bli om lag 70 prosent. Utnyttelsesgraden vil kunne økes ytterligere over tid ettersom raffineriet utvikles videre. Dette vil redusere utslippene av karbondioksid i global sammenheng, sier han.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger