Dårlig prosjektgjennomføring = høye kostnader

Publisert 14. oktober 2013

Høyt aktivitetsnivået er en medvirkende årsak, men de viktigste årsakene til kostnadsoverskridelsene på norske utbyggingsprosjekter ligger i planlegging, kontraktstrategi, oppfølging av leverandører og oppfølging av prosjektene, viser en rapport fra Oljedirektoratet (OD).,Slik er konklusjonen etter at OD, på oppdrag fra Olje- og energidepartementet (OED), har gjennomgått fem feltutbygginger på norsk sokkel for å avdekke hvorfor enkelte utbygginger kommer i mål på estimert kostnad, mens andre blir svært mye dyrere enn antatt. Alle de undersøkte feltutbyggingene er prosjekter med beregnede investeringer på over NOK 10 milliarder, der plan for utbygging og drift (PUD) ble vedtatt i perioden 2006 – 2008. Feltene det gjelder er Skarv, Yme, Valhall videreutvikling, Tyrihans og Gjøa. Yme er med selv om PUDen var på under NOK 10 milliarder, da prosjektet krysset kostnadsgrensen underveis.

De fleste er innenfor usikkerhetsspennet

Ifølge OD ender de fleste prosjektene på norsk sokkel med utbyggingskostnader innenfor usikkerhetsspennet som er angitt i plan for utbygging og drift (PUD) (+/- 20 prosent), men det er noen prosjekter som har svært store overskridelser.

I rapporten fra OD, gjennomgås både prosjekter med store overskridelser og prosjekter som er gjennomført i henhold til tidsplan med kostnader innenfor usikkerhetsspennet. Videre viser den at «overskridelser ikke er et særnorsk fenomen. Flere studier viser samme trend internasjonalt.»

Ikke grundig nok

Rapporten fra OD avdekker at det særlig er fire forhold ved prosjektgjennomføringen som er viktige for at et prosjekt skal lykkes, men hvor utbyggerne ikke har lyktes helt:

*Et grundig arbeid i prosjekteringsfasen, altså i tidlig fase. Dette skal danne grunnlag for beslutninger og det videre arbeidet i prosjektet

*En klar kontraktstrategi som tar hensyn til de viktigste risikoelementene i prosjektet, som for eksempel bruk av ny teknologi og store utstyrskomponenter

*Grundig prekvalifisering av leverandørene som bidrar i prosjektet

*God oppfølging av prosjektet fra operatør. Dette er avgjørende uavhengig av hvor i verden byggingen foregår.

OD bemerker spesielt i avsnittet at alle prosjektene de har gjennomgått ”er gjennomført i en periode med et stramt marked.”

Av de fem prosjektene OD har undersøkt, er det Yme, Valhall videreutvikling og Skarv som har størst kostnadsoverskridelser, mens Gjøa og Tyrihans ”er gjennomført på tid og innenfor usikkerhetsspennet for kostnader som ble presentert i PUD.”

– å trekke lærdom

I en melding om rappporten sier OD at ”hensikten med det arbeidet som nå er gjort er å trekke lærdom av funnene, både for næringen og for myndighetene.”

– Vi mener at erfaringene fra disse prosjektene kan overføres til andre prosjekter. Derfor er det viktig at næringen setter seg inn i funnene i rapporten vår, sier Arne Holhjem, direktør for teknologi og miljø i OD i meldingen.

Videre vil OD presisere ansvarsforholdene ved en feltutbygging. Det er rettighetshaverne som har ansvaret for å gjennomfør prosjektet innenfor de rammene som er gitt i PUD. Dette er grunnleggende for vår oppfølging av prosjektene:

– Nå skal vi i OD arbeide oss gjennom funnene og se hvordan dette vil påvirke vårt oppfølgingsarbeid ved feltutbygginger,» sier Arne Holhjem.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger