Publisert 4. februar 2000

For tre år siden var navn som ExxonMobil, Shell, BP og ConocoPhillips fremtredende på listen over verdens 50 største offshoreselskaper. Nå toppes listen av nasjonale giganter.,

HIV & HOI: Petrochina er nå verdens
største oljerelaterte selskap (foto: AFJ)

Etter en storstilt, global nasjonaliseringstrend de siste årene, har verdensbildet endret seg radikalt i forhold til balansen mellom private og statlige aktører.

Rangeringslisten PFC Energy Top 50 lister de 50 største offshoreselskapene i verden, og for tre år siden var de seks øverste navnene ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell, Total, Chevron og Eni; såkalte IOCer (Independent Oil Companies). Nå er de seks øverste ispedd navn som Petrochina, Gazprom, Sinopec og Petrobras; alle såkalte NOCer (National Oil Companies), som alle kjennetegnes av at de handles på det åpne markedet, men majoritetseies av statlige aktører.

Dyttet til andreplass
ExxonMobil har lenge vært kjent som verdens største offshorerelaterte selskap, men har nå blitt dyttet ned til en andreplass av kinesiske Petrochina. Sinopec stiger fra tolvte til femte plass, mens Petrobras går fra ellevte til sjetteplass. De største serviceselskapene ble Hess og BG.

Nasjonaliseringsbølgen har ført til at rundt 65% av verdens kjente reserver per dags dato er utilgjengelige for IOCene, mens NOCer har bedre forutsetninger for stabil vekst. Det tvinger IOCene til å lage nye visjoner for sine investorer og markedet, med det formål å holde sine verdier oppe.

PFC Energy 50-listen baserer seg på fjorårets stigning i aksjekurs, og NOCene hadde en gjennomsnittlig prisstigning på 73% i 2007, mens IOCene skilter med 20% i snitt, og lete- og produksjonsselskaper med 43% økning.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger