Publisert 4. februar 2000

(STRATEGIKONFERANSEN 2009) Willy Olsen i INTSOK tror nøkkelen til suksess for norske leverandører er å tilnærme seg nasjonale oljeselskaper.

Det er der de store pengene vil ligge i framtiden.

– Tradisjonelt sett har leverandørindustrien i Norge holdt seg til internasjonale oljeselskaper. Pengeforbruket vil i framtiden i større grad komme fra nasjonale oljeselskaper, som blant annet PetroChina, Pemex, Petrobras og så videre. De er interessert i norske leverandører og norsk teknologi, sier Olsen.

LYS FRAMTID: Willy Olsen i INTSOK tror norske
teknologibedriftgår en lysende framtid i møte
om de satser inn mot nasjonale oljeselskaper.
(Foto: HENRIK SALTHE)

Må lære selskapene å kjenne
Det er flere grunner til at de nasjonale selskapene er interessert i norsk industri. Av de 100 nasjonale oljeselskapene som finnes, ligner mellom ti og tolv selskaper på de internasjonale selskapene, blant annet StatoilHydro og Petrobras. Flesteparten av selskapene har derimot ikke i nærheten av den teknologien og den erfaringen som de store selskapene har, og kan være interessert i å kjøpe den.

– Den norske leverandørindustrien kjenner de internasjonale selskapene godt, og bør nå bruke tid på å sette seg inn i historien, strategiene, finansieringen og de politiske føringene som ligger til grunn for de nasjonale oljeselskapene, sier Olsen til Oilinfo.

Små og ufarlige
Samtidig er flere av selskapene sterkt politisk påvirket, og leverandørindustrien, og spresielt den norske, er langt mindre kontroversielle samarbeidspartnere enn de store, internasjonale oljeselskapene.

– Styrken til Norge er at vi er såpass små og ufarlige. Samtidig er det mange av landene som er imponert over den utviklingen vi har hatt, og at vi har erfaring med å bygge opp noe fra bunnen av.

Olsen legger også vekt på at det er viktig for leverandørbedriftene at ting tar tid når man vil satse mot nasjonale oljeselskaper.

– Det tar tid å bygge relasjoner, og når man har med disse selskapene å gjøre, er dette spesielt viktig, slår han fast.

Fornøyd med årets konferanse
Olsen sitter også som formann i styret for Offshore Strategikonferansen, og er godt fornøyd med årets konferanse.

– Jeg er positivt overrasket over hvor bra det har blitt, og hvor mye bra som har blitt sagt fra podiet. Samtidig ser jeg at vi må bli flinkere til å legge til rette for diskusjon rundt bordene, forteller konferanseformannen.

I år dreide mye av konferansen seg om teknologi, nordområdene og finanskrise, og Olsen tror disse temaene kommer til å gå igjen også på neste års konferanse.

– Det er vanskelig å spå hva som vil prege neste års program, men jeg er ganske sikker på at nordområdene også vil være aktuelle da. Da er vi jo i 2010, forvaltningsplanens år, og vi vet mer om både Goliat og Shtokman til da. Det kan også tenkes at det blir mer miljø på programmet neste år, og teknologi kommer sikkert til å være sentralt, forutser Olsen.

Flere saker fra konferansen
Langtidsormen
Kunnskap like viktig som plattformer
Attraktivt, og viktig, med norsk teknologi
Et kvantesprang for døren?
– Informasjon er nøkkelen i nord
Tid for investering
Slik skal vi møte finanskrisen

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger