Publisert 4. februar 2000

De siste årene har oljebransjen blitt stadig mer og mer opptatt av HMS på arbeidsplassen, og stadig nye retningslinjer og regler blir gjennomført. Sikkerhetsselskapet TAP mener likevel at det viktigste forebyggende HMS-arbeidet skjer utenfor arbeidstid og i hjemmet.,

AMBULANSESJåFøR: Rune Aadnøy vet hva han snakker om. Foto: ALF INGE MOLDE

For øyeblikket har Petoro et prøveprosjekt gående på sine internsider. En gang i måneden kommer det et nytt ikon opp på datamaskinen til de ansatte. Når de trykker på den får de se en enkel 20 sekunders lang animasjon om forskjellige farlige situasjoner som kan oppstå på en helt vanlig dag.

Disse situasjonene kan være så enkle som hva som skjer dersom du sykler uten hjelm, eller hvilke farer som kan oppstå dersom du leser en SMS mens du kjører bil. Når grunnlegger og daglig leder, Rune Aadnøy, i Total Awareness Programme ( TAP ) ville lansere denne tjenesten fant han et naturlig kundenett blant oljeselskapene.

-Oljebransjen har en helt unik vilje til å tenke HMS, og å se at hele familien til en ansatt er en verdi. Folk som blir borte fra jobb på grunn av en ulykke på en av sine barn kan være en gigantkostnad for selskapet, sier Aadnøy til Oilinfo Weekend. I tillegg til jobben i TAP har han jobbet som ambulansesjåfør i 20 år.

-Det jeg har sett gjennom jobben min i løpet av den tiden har vært en stor drivkraft for meg i dette arbeidet. sier han. Animasjonsvideoene håper han kan bli et nytt produkt i tillegg til HMS-dagene som TAP arrangerer for forskjellige selskaper en gang i året.

-HMS-dagene skal gi en HMS-boost til de ansatte en gang i året, men med disse animasjonene håper vi å få til at folk også får noen jevnlige drypp hele tiden, og dermed kan øke bevisstheten på HMS, sier han.

Gjenkjenning viktig
Samarbeidet med Petoro har nå vart i to av tre måneder. Etter hvert vil Aadnøy gjøre animasjonene tilgjengelig for flere selskaper, og flere har vist interesse. Foreløpig vil Aadnøy likevel vente til pilot prosjektet med Petoro er ferdig.

-Det er et poeng for oss at det skal se ut som om det faktisk er det enkelte selskapets ledelse som selv står ansvarlig for innholdet, og den som sender ut filene, ikke at det er TAP som leverer dette. Det vil bidra til å gjøre det mer til en selskapsprofil. I Petoro er det administrerende direktør Kjell Pedersen som står som avsender, sier Aadnøy. (Se en av animasjonene ved å trykke på bildet til venstre.)

Han forklarer også hvor viktig det er for selskapene å følge opp videre det som animasjonene illustrerer.

SE SNUTT: Animasjon: TAP

-Vi vil i mai lansere en animasjon om hvordan man skal lokalisere soverom i forbindelse med en husbrann, og hvordan selvlysende klebemerker kan hjelpe brannmannskaper til å finne frem. Da lar vi gratis klebemerker ligge i resepsjonen som de ansatte kan forsyne seg av, forklarer han. HMS-leder i Petoro, Arild Stavnem, sier selskapet så langt har hatt godt utbytte av prøveprosjektet.

-De erfaringene vi har hatt med dette prosjektet er at de aller fleste av de ansatte faktisk klikker seg inn og ser disse animasjonene. Dette er del av et bredere fokus som vi har, hvor vi vil øke HMS-kulturen blant de ansatte i selskapet, sier Stavnem til Oilinfo Weekend. Han utelukker ikke at de kommer til å fortsette samarbeidet med TAP etter at prosjektperioden er over.

-Det som er bra med disse snuttene er at de også er sesongbetont. På sommeren kan det for eksempel handle om båtliv, og rundt jul blir det mer fokus på husbrann, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger