Publisert 5. april 2006

Oljegigantene bør ikke bare vente på at godsakene utenfor Lofoten og Vesterålen blir tilgjengelige, men bruke ventetiden på også å være med i Barentshavet mener Olje- og energimister Odd Roger Enoksen.

Ingen av de tre største oljeselskapene i verden søkte på lisenser i Barentshavet i den siste tildelingsrunden på norsk sokkel. Shell søkte kun på én lisens, på dypt vann i Norskehavet, men ikke Barentshavet. ExxonMobil og BP søkte ikke i det hele tatt, verken i Norskehavet eller Barentshavet, skriver aftenbladet.no.

– Jeg tror de store kommer tilbake. Men de må ikke vente for lenge. De må vise vilje til å ta fatt på nye områder og tåle skuffelser. Alle som vil være med i framtiden, må ta sin andel underveis, sier Odd Roger Enoksen som i går besøkte Stavanger.

Foto sp

Før indrefileten utenfor Lofoten og Vesterålen kommer på bordet, mener ministeren at de store må være med på å utforske også lengst nord; i Barentshavet.

– De må tenke over sin investeringsstrategi, sier Enoksen.

– Du advarer de store?

– Ja.

Informasjonsdirektør Olav Fjellså i BP har tidligere harselert over at det er boret 60 brønner i Barentshavet, uten at det funnet annet enn Snøhvit og Goliat:

– Hvis statsråden mener at vi må bruke mye ressurser på å bore i blokker vi ikke tror på, for å komme med utenfor Lofoten når den tid kommer, så er det greit å få klart artikulert.

Det har ikke vært slik før, og endringer i oljepolitikken er vi vant til å få i en stortingsmelding, sier Fjellså. Han viser til at det også er, gjennom skattesystemet, staten som betaler mesteparten av de tørre brønnene, skriver aftenbladet.no.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger