Publisert 4. februar 2000

Innelukket, men med store reserver, Turkmenistan vekker interesse hos oljeselskapene. Statoil har en mann på plass i landet som kan gi store muligheter for oljeselskapene.

SER MOT øST: Statoil er sterkt representert i nabolandet i vest, men nå ser de også nærmere
på Turkmenistan i øst. Foto: Statoil/Helge Hansen/Wikimedia

– Vi ser på muligheter, det er store reserver i landet, og derfor er Turkmenistan interessant, forteller kommunikasjonsansvarlig for Statoil i Aserbajdsjan, Baiba Rubesa.

REISER STADIG TIL TURKMENISTAN: Baiba Rubesa
i Statoil i Aserbajdsjan ser muligheter i
Turkmenistan. Foto: Inger Johanne Stenberg

Turkmenistan ligger på den østlige siden av det kaspiske hav, og grenser til blant annet Kazakhstan, Afghanistan og Iran. Men det er den kinesiske dragen litt lenger øst som allerede har tatt utfordringen, og har inngått avtaler som omfatter bygging av en rørledning fra Turkmenistan til Xinjiang i Kina. I dag arrangerer den statlige oljeindustrien i det sentralasiatiske landet flere konferanser med vestlige og østlige gjester i året, og både Statoil og BP har vært, og skal være tilstede ved flere anledninger.

Svært relevant
– Spørsmålet er hvordan man skal utvikle petroleumsindustrien i landet. Vi har en åpen og konstruktiv dialog, og det er klart at landet er svært relevant geopolitisk sett, forteller Rubesa til Petro.no.

Selskapene Petro.no har snakket med forteller at landet er av interesse, og at det er stadig flere folk i de enkelte selskapene som jobber med Turkmenistan. Det er likevel svært få i forhold til andre land i regionen. Statoil har blant annet omtrent 60 ansatte i nabolandet på andre siden av det Kaspiske hav, Aserbajdsjan. BP har også svært mange der, i tillegg til i Georgia.

Ifølge EIA har Turkmenistan så mye som 2,81 Tcm påviste gassreserver, tallene for Norge er omtrentlig 2,32 Tcm. Landet utvinner stort sett onshore øst i landet, og det er sannsynligvis ved utvinning offshore at det vil bli aktuelt med vestlige selskapers investeringer og operasjoner.

Rubesa understreker videre at landet sannsynligvis vil være interessert i vite hva utfallet av en avtale mellom Tyrkia og Aserbajdsjan blir ved en utbygging av Shah Deniz fase 2. Denne rørledningen vil kunne frakte gass til Europa fra Aserbajdsjan i tillegg til de rørledninger som allerede er på plass.

– Det er klart at det blir viktig for Turkmenistan å se hva utfallet blir. Nødvendige rammevilkår er allarede etablert, og store deler av infrastrukturen på den vestlige siden av det Kaspiske hav er på plass, og det er jo interessant med tanke på eksport til Europa, forteller Rubesa.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger