Publisert 4. februar 2000

De største kontraktene på både Ekofisk-hotellet og Goliat har gått til utlandet. Fremtiden for norske leverandører er å bygge i utlandet og ta prosjektstyringen hjemmefra, tror Norsk Industri.

Kontrakten om understellet til Ekofisk-hotellet gikk til Aker Verdal på bildet, topside gikk til Singapore.

I fjor leverte norske leverandører i petroleumsindustrien for rundt 100 milliarder til norsk sokkel og om lag 100 milliarder til utlandet. I løpet av de siste ti årene har norsk leveranse til internasjonalt farvann økt kraftig, og Norsk Industri registrerer en klar tendens.

– Vi ser at norske leverandører bygger en god del av sine leveranser i utlandet, men at prosjektstyringen skjer i Norge. Mange er nødt til å gjøre dette for å få ned kostnader og for å være konkurransedyktige i det internasjonale markedet, sier Runar Rugtvedt, Norsk Industris fagsjef i olje og gass, til Oilinfo.

Onsdag ble det kjent at kontrakten for understellet til nytt Ekofisk-hotell ble tildelt Aker Verdal, mens hovedkontrakten for boligmodulen på plattformen, gikk til Sembcorp Marines SMOE i Singapore. Dermed tapte norske leverandører kampen om enda en viktig og toneangivende kontrakt på norsk sokkel.

Les også :»Ekofisk-topside gikk til Singapore»

Forsterket konkurranse
Etter den internasjonale finanskrisen og usikkerhet på framtidig oljepris, har en rekke prosjekter i petroleumsindustrien både nasjonalt og internasjonalt blitt utsatt eller kansellert. Oljeinvesteringer i det internasjonale markedet ble redusert med ti prosent i fjor.

– En del leverandører er veldig sultne, og det har forsterket konkurransen. Utfordringen for norske leverandører er å konkurrere med utenlandske som har langt lavere lønnskostnader. Men våre norske leveranser har vist seg å være svært produktive, har høy kvalitet, ivaretar HMS på en god måte, og leveranser har skjedd innenfor tidsskjema, mener Rugtvedt.

Professor i petroleumsøkonomi ved BI, øystein Noreng, er ikke i tvil om hva som er årsaken til at norske leverandører taper kampen om kontrakter.

– Utenlandske leverandører vinner når de er bedre på pris, kvalitet og leveringstid. Det hadde vært enda mer forbausende om ingenting hadde gått til utlandet, mener Noreng.

Sibjørn Aanes i OLF.

Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens landsforening (OLF) mener norsk leverandørindustri er en suksesshistorie.

– Nesten opp mot 70 prosent av alle kontrakter som gjelder norsk sokkel går til norske leverandører. Det historiske bildet viser at mindretallet av kontrakter går til utlandet, påpeker Aanes, informasjonssjef for næringspolitikk i OLF, til Oilinfo.

Støtte, ikke subsidier
Flere klubbledere ved norske verft har hevdet at ulovlige, statlige subsidier er bakgrunnen for at utenlandske leverandører kan gi tilbud som underbyr norske konkurrenter.

– Flere andre land gjør sine leverandører mer konkurransedyktige blant annet ved å leie ut eller støtte investeringer i eiendom og produksjonsanlegg. De har gjerne også helt andre avskrivnings- og skatteforhold. Det finnes mange verktøy uten at det trenger å være snakk om ulovlige subsidier. I tillegg finnes det flere nasjoner som stiller krav til utbygging i eget land, blant disse er Brasil, Canada og Angola. De krever lokalt innhold, noe som gjør at norske leverandører må bygge en del av leveransene i disse landene, og det kan gjøre det vanskeligere for norske leverandører å nå fram, poengterer Rugtvedt overfor Oilinfo.

Aanes i OLF mener Brasil er et godt eksempel på at til tross for krav om lokalt innhold, så klarer norske leverandører likevel å sikre seg kontrakter på brasiliansk sokkel.

– Det imponerende bildet folk flest ikke er klar over, er at norsk leverandørindustri er særdeles konkurransedyktig. Og når vi har en så dyktig industri, er vi avhengige av global konkurranse og gode vilkår, mener Aanes.

Mindre risikovillige?
Norsk Industris fagsjef påpeker at han ikke har grunnlag for å påstå at ESA, eller andre kontrollorgan, må ha enda flere bedrifter og virksomheter under lupen.

– Men spørsmålet vil alltid være aktuelt og må holdes varmt, legger han til.

– Er norske leverandører i petroleumsindustrien mindre risikovillige enn utenlandske leverandører?

– Jeg har ikke grunnlag for å si det, men vi i Norsk Industri merker oss at flere store prosjekter der utenlandske leverandører er involvert, har sprukket på tid og kostnader, men det finnes imidlertid også eksempler på at norske leverandører er involvert i budsjettsprekker, legger Rugtvedt til.

Han mener norske leverandører har god kunnskap og oversikt over hvilke krav som stilles på norsk sokkel, og dermed har de også mulighet til å levere enda mer presise tilbud enn utenlandske leverandører.

– For kundene, som på norsk sokkel stort sett har sine prosjektorganisasjoner i Norge, er det en stor kostnadsbesparelse i seg selv å ha geografisk nærhet til leverandøren, kort vei for oppfølging og kontroll, argumenterer Rugtvedt.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger