Publisert 12. april 2005

Aker Kværner og de andre leverandørene til oljeindustrien henter nesten 40 prosent av inntektene sine utenfor Norge. Også Statoil og Hydro vokser mest ute.

Aftenposten, ALF OLE ASK 00.00.2005.

Arkivfoto: SVEIN E. FURULUND
Aftenposten

Statoil bygger ut fase 6, 7 og 8 i gassfeltet South Pars i Iran. Her teknisk direktør Lars Røssland på befaring.

Aker Kværner-sjef Inge K. Hansen har all grunn til å smile. I dag henter konsernet inn 35 prosent av inntektene utenfor Norge. Målet er at dette skal økes til 50 prosent. Men det er ikke vekst for vekstens egen skyld.

– Vi må ta de prosjektene vi er sikre på å klare, og gode prosjekter. Vi har ikke så mange A-lag å sende ut i verden, derfor kan vi ikke by på alt, sier han.

Når oljegiganten Shell bygger ut Sakhalin 2-feltet helt øst i Russland, er det ingeniører på Lysaker utenfor Oslo som står for en vesentlig del av utbyggingen.

Satsingsland.

Ordrene strømmer inn til de norske leverandørselskapene, fordi det også er investeringsboom i Nordsjøen. I år blir det investert 90 milliarder kroner i nye olje- og gassprosjekter. Det er rekord, men det er utenfor Norge at fremtiden ligger.

Og oljeselskapene og leverandørindustrien selv har pekt ut land som Nigeria, Angola, Russland, land rundt Det kaspiske hav, Iran, Brasil, Venezuela, Mexico som sine viktige områder. Men det kommer flere: Libya er på vei opp, Irak kan bli viktig, Algerie er den største enkeltinvesteringen for Statoil utenfor norsk sokkel.

Øker ute.

Det er ingen som ser ut til å ha en fullstendig oversikt over hvor de norske selskapene er aktive. Men SNF i Bergen gjør en studie som sier endel om omfanget. Den siste ble laget med tall fra 2003. Den viser at leverandørindustrien henter 40 prosent av omsetningen utenfor Norge.

I industrien selv tror en dette bare er økende, og flere har lignende mål som Hansen og Aker Kværner.

– Vi har som strategi å være sterke i noen områder. Men vi skal også følge gode kunder ut, sier Hansen og viser til at Aker Kværner jobber for BP i Aserbajdsjan, Total i Angola og Shell i Russland.

Drar lasset.

De store internasjonale selskapene er meget viktige for internasjonaliseringen av norsk leverandørindustri. I en spørreundersøkelse som ble laget i fjor, svarte 44 prosent av 413 spurte norske leverandørbedrifter at det nettopp var de store internasjonale selskapene som var viktige døråpnere til internasjonale prosjekter.

Statoil og Hydro står på terskelen til internasjonalisering. Først i 2008 når Hydro en produksjon på 110 000 fat utenfor Norge. Statoil vil vokse raskere, og vil i 2007 ha en produksjon på 300 000 fat utenfor Norge.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger