Publisert 4. februar 2000

Fjerning av offshroeinstallasjoner representerer en rekke mulige miljøtrusler, og et sammensurium av regelverk har ikke gjort saken bedre.

MYE KOMMER: I årene som kommer beregnes
det at rundt 133 installasjoner skal fjernes fra
norsk sokkel, i tillegg til at det importeres en
rekke installasjoner fra britisk sokkel for
gjenvinning i Norge.
(Foto: BJøRN TORE BJøRSVIK

Et nylig utstedt oppdrag fra Miljøverndepartementet kan endre dette. I dag blir fjerningsarbeidet offshore jevnlig overvåket av Statens Forurensingstilsyn (SFT), etter å først ha vurdert søknad fra operatør om avslutting av produksjon. Hver installasjon og operatør blir evaluert uavhengig, og SFTs vurderinger blir satt som krav til fjerning av installasjonen.

Ny storindustri
Fjerningsarbeidet byr på miljørisikoer. I årene som kommer beregnes det at rundt 133 installasjoner skal fjernes fra norsk sokkel, i tillegg til at det importeres en rekke installasjoner fra britisk sokkel for gjenvinning i Norge. Nå har norske myndigheter innsett at det kreves forberedelse til fjerningsrushet.

– Vi har blitt gitt i oppdrag av Miljøverndepartementet å finne ut antall utrangerte plattformer som skal inn til land, og kartlegge hva slags kjemikalier og materialer disse inneholder, sier Hanne Marie øren, seksjonsleder for petroleumsvirksomhet i SFT, til PetroNews.

Kapasitet og mengde
SFT skal foreslå tiltak og virkemidler for avvikling av offshore-installasjoner, gi oversikt over mengder avfall som må gjenvinnes, kartlegge behandlingskapasitet for opphugging og gjenvinning og se på hvilke behov som kommer i framtiden.

Fjerningen av plattformer kan berøre alt fra fiskerinæring til folkehelse og miljø, og Miljøverndepartementet ønsker nå å samkjøre de ulike myndighetene.

Dette er et utdrag fra en artikkel i siste nummer av vårt magasin PetroNews. Klikk her for å lese resten av artikkelen, og få vite mer om miljøkravene til fjerning av plattformer og oljebransjens syn på Miljøverndepartementets prosjekt, i vår digitale magasinvisning.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger