Publisert 4. februar 2000

«Deepsea Atlantic» skal til Statoil de neste fire årene, på tross for at Odfjell Drilling ikke fikk medhold isøksmålet mot Statoil. Ingen av partene anker, og riggen er på vei tilbake til Gullfaks-feltet.

LøSNING FOR PROBLEMRIGG: «Deepsea Atlantic».
(Foto: MAIKEN REE)

«Deepsea Atlantic» er en ny dypvannsrigg, eid av Odfjell Drilling. Når riggen var ferdig på verftet i Korea gikk den på kontrakt med Statoil, og begynte med leting på Gullfaks. Dypvannsrigger var dog overdimensjonert for de relativt beskjedne vanndybdene på Gullfaks, og ødela dermed brønnhodene på Gullfaks. Resultatet ble at riggen ble tatt ut av drift, og Odfjell Drilling saksøkte Statoil for manglende dagrater, som etter hvert nærmet seg milliarden. For tre uker siden falt dommen i saken, og Odfjell fikk ikke medhold i sitt krav, men Statoil fikk heller ikke medhold i sitt motkrav på 350 millioner kroner. Enden på visa ble at Statoil ble tilkjent 66 millioner kroner.

Les også: Odfjells milliardkrav falt i fisk

Nå har partene blitt enige om at «Deepsea Atlantic» skal få jobbe videre for Statoil. Første jobb blir på Gullfaks-feltet, hvor altså riggen fikk problemer forrige gang.

– Riggen skal nå gjennom et tre ukers testprogram, før den skal inn i det ordinær leteboringsprogrammet, hvor første brønn ut er på Gullfaks. Det har blitt utført utbedringer på riggen, blant annet har det blitt installert en ny og lettere BOP på riggen. Det er også iverksatt tiltakt for å redusere strekkvariasjoner (tension variations, journ.anm.), og det ser vi også positivt på, sier Inger Lise Aarrestad Rettedal, Statoils pressetalskvinne for anskaffelser.

I tillegg til at kontrakten er tatt opp igjen, har Statoil utløst en opsjon på ytterligere ett år på riggen. Det vil si at selskapet har riggen fram til 4. august 2014.

– Vi ønsker ikke å si noe om dagrater, og kan heller ikke gå inn på detaljer rundt avtalen som er inngått med Odfjell i forbindelse med at ingen av partene anker saken, svarer Aarrestad Rettedal på spørsmål om avtalen om å ikke anke saken innebærer noen lump sum-overføringer eller endringer i dagratenivået. Den opprinnelige dagraten på «Deepsea Atlantic» var i utgangspunktet rundt 500.000 dollar per døgn.

– Vi er selvsagt veldig glad for å ha kommet fram til en avtale om «Deepsea Atlantic», og ser fram til å få riggen tilbake i operasjon. Dette bekrefter det gode forholdet mellom Odfjell Drilling og Statoil, sier Simen Lieungh, administrerende direktør i Odfjell Drilling i en pressemelding.

«Deepsea Atlantic» forlot Hanøytangen 12. november.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger