Publisert 4. februar 2000

«Deepwater Horizon»-ulykken var trolig forårsaket av en ukontrollert utblåsning. Slike utblåsninger er det ni ganger større sjanse for at skjer i Mexicogolfen enn på norsk sokkel.

MINDRE SJANSE I NORGE: Ifølge DNV-rapporten
er det ni ganger større sjanse for en utblåsning i
Mexicogolfen enn på norsk sokkel.
(Foto: US COASTGUARD)

SINTEF i Trondheim fører database over alle utblåsninger, eller blow out-er, som skjer i verden, og har en database over alle utblåsningene siden 1955. I en fersk Det Norske Veritas-rapport presenteres tall fra databasen som viser at det er ni ganger større sannsynlighet for en utblåsning i Mexicogolfen enn på norsk og britisk sokkel.

– Dårligere kvalitet
Utvalget vurderingen i rapporten baserer seg på er til sammen 30.000 brønner, hvorav 20.000 er boret i Mexicogolfen og 10.000 i Nordsjøen og norsk sektor. Brønnene er boret fra 1987 til 2007, og utvalget er gjort med både produksjons- og letebrønner, med vanlige brønnforhold. Resultatet er 22 utblåsninger i Mexicogolfen og én utblåsning i Nordsjøen. Den fant sted helt tilbake i 1988, på britisk sektor.

– Selv om det kreves to barrierer mot formasjonsvæsker i brønner begge steder, er det grunn til å tro at kvaliteten på disse barrierene er lavere i Mexicogolfen, skriver Det Norske Veritas i rapporten, som bygger på data fra analysebyrået Scandpower.

DNVs eksperter har også gått igjennom alle utblåsningene i rapporten, og sett på årsaken til utblåsningene.

– Gjennomgangen viser at man ved å benytte norske operasjonelle krav og standarder reduserer hyppigheten på hendelser i forhold til i andre områder. Det er dog ikke mulig å tallsette den konkrete risikoreduksjonen for dette, skriver DNV.

– Forskjellen er ikke så stor
Per Holand har tatt doktorgrad på utblåsninger, og mener forskjellen ikke er så stor på norsk sokkel og Mexicogolfen.

NæRMER SEG KYSTEN: Oljesølet fra
«Deepwater Horizon» vokser for hver dag.
(Foto: NASA)

– Det er i all hovedsak de samme selskapene som opererer med det samme utstyret. Dette er i tillegg en veldig sjelden type utblåsning, og dette er det første store oljeutslippet i forbindelse med boring siden 1980 i Mexicogolfen, britisk sokkel og norsk sokkel, sier Holand til Petro.no.

– Men i Norge har man jo Petroleumstilsynet og et strengt regelverk med særegne standarder?

– Det er lite av det som går akkurat på boring, på det feltet går det meste på internasjonale standarder. Dette gjelder blant annet testing av BOP-en, blant annet, sier Holand.

Den største forskjellen på forholdene tror Holand er at man i Norge har et akustisk backupsystem, som gjør at man ved hjelp av lydbølger kan løse ut utblåsningsventilen som kan forhindre en utblåsning, for eksempel fra en båt. Slik kan utblåsningsventilen aktiveres selv om riggen er ute av spill.

Ptil: – Kan ikke sammenligne
Petroleumstilsynet vil ikke være med på å bekrefte at det er større eller mindre sjanse for utblåsninger på amerikansk eller norsk sokkel.

– Det er så mange henvendelser til oss for tiden om «Deepwater Horizon» at det er vanskelig for oss å ta oss av alle henvendelsene. Kapasiteten er rett og slett sprengt. Når det gjelder spørsmål om hvorfor det er flere utblåsninger i Mexicogolfen enn på norsk sokkel, er det noe vi ikke ønsker å kommentere. Hvorvidt påstanden er riktig, har vi heller ikke grunnlag for å si; det fins nemlig ingen verktøy som gjør det mulig å sammenligne hendelser og sikkerhetsnivå i ulike land, sier pressetalskvinne Inger Anda til Petro.no.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger