Publisert 4. februar 2000

Kun fem måneder etter at statsminister Jens Stoltenberg og president Dmitrj Medvedev offentliggjorde et kompromiss om delelinjen i Barentshavet, er nå detaljene rundt avtalen på plass.

I går ettermiddag meldte statsministerens kontor at avtalen om en ny grense mellom Norge og Russland skal signeres i Murmansk 15. september. Det betyr en endelig løsning for 40 år lange forhandlinger rundt den såkalte Gråsonen.

Det 175.000 kvadratkilometer store området har lenge vært kontroversielt, både med tanke på fisk- og petroleumsressurser.

Det er allerede identifisert flere petroleumsstrukturer i området, blant de største er Fedyn Arch, Kurchatovskaya, Oktyabarskaya, Varyazhkaya, Kolskaya og Rybachinskaya.

Også oljeselskapene tror det kan finnes store ressurser i området. Ifølge tall gitt av Aker Solutions´Mads Andersen under årets ONS kan hele det østlige Barentsbassenget inneholde så mye som 62 milliarder fat oljeekvivalenter med uppdagede hydrokarboner.

Selve undertegningen blir foretatt av utenriksminister Jonas Gahr Støre og Sergej Lavrov.

– Jeg er glad for at vi så raskt kan undertegne avtalen. Det er historisk at vi etter så mange år med forhandlinger har kommet til enighet i det viktigste utestående spørsmålet mellom Norge og Russland, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Etter undertegning vil avtalen bli forelagt Stortinget og den russiske dumaen for godkjenning. Avtalen blir offentliggjort ved undertegningen, melder statsministerens kontor.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger