Publisert 4. februar 2000

Konsekvensutredningen (KU) for petroleumsaktivitet i Barentshavet sørøst, i praksis det såkalte delelinjeområdet mot den russiske grensen, er nå ute på høring.(Illustrasjon: Sherpa Konsult)

Olje- og energidepartementet (OED) inviterer berørte parter til å komme med kommentarer på det faglige arbeidet som er gjennomført i løpet av de neste tre månedene. KU-en er en del av åpningsprosessen for Barentshavet sørøst, og gjennomføres i tillegg en geologisk kartlegging. KU-en skal lede fram til en stortingsmelding som anbefaler åpning for petroleumsvirksomhet.

– I forbindelse med konsekvensutredningen er det gjennomført en rekke studier av effekter ved petroleumsvirksomhet i Barentshavet sørøst. Studiene bekrefter langt på vei de erfaringer vi har fra mer enn 30 års olje- og gassvirksomhet i Barentshavet. Høringsprosessen er viktig både for å involvere alle berørte parter i denne sentrale prosessen, men også som kvalitetssikring. Jeg ser fram til å motta innspill til det kunnskapsgrunnlaget vi i dag legger fram, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.


Ressursdata tidlig i 2013

Oljedirektoratet (OD) er optimister og mener det er gode muligheter for funn og senere produksjon i Barentshavet sørøst som kan bidra til å opprettholde norsk olje- og gassproduksjon fra omkring 2030. Direktoratet har gjennomført en geologisk kartlegging av område, og de første resultatene fra denne legges fram tidlig i 2013, melder OED.

Også fra politisk hold er optimismen tydelig.

– Utredningene utdyper, styrker og bekrefter eksisterende kunnskap. De viser at petroleumsaktivitet i Barentshavet sørøst kan gi betydelig verdiskaping og sysselsetting nasjonalt og store ringvirkninger i Nord-Norge og spesielt i Finnmark, sier Borten Moe.

BAKGRUNN
Overenskomsten med Russland om maritim avgrensning og samarbeid i Barentshavet og Polhavet trådte i kraft 7. juli 2011. Stortinget har sluttet seg til (Innst. 433 S (2010-2011) regjeringens ønske om å igangsette en konsekvensutredning etter petroleumsloven med sikte på tildeling av utvinningstillatelser og en datainnsamling vest for avgrensningslinjen i Barentshavet sør (sør for 74° 30′ N). Forutsatt at konsekvensutredningen gir grunnlag for det, vil regjeringen legge frem en stortingsmelding som anbefaler åpning av disse områdene for petroleumsvirksomhet.

Russland har tildelt tre utvinningstillatelser som omfatter det mest av Russlands nye areal øst for avgrensningslinjen. Utvinningstillatelsene innebærer forpliktelser til å samle inn seismikk og bore letebrønner. (Kilde: OED)


Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger