Publisert 4. februar 2000

Jonas Gahrs Støres hjertebarn i nord, den famøse delelinjen har endelig fått sin løsning. – Det er grunn for å tro at det finnes hydrokarboner der, sier kommunikasjonssjef i Statoil Ola Morten Aanestad.

KAN FINNES SORT GULL: Ola morten Aanestad vil ikke gi noe estimat, men tyror det kan finnes
olje i det nå avklarte området i nord. Foto: STATOIL/NASA

– Dette er en gledelig nyhet, og nå håper jeg regjeringen setter alle krefter i gang for å få i gang prosessen med å åpne området, sier en engasjert Hans Henrik Ramm til PetroNord.
– Tror du de vil gjøre det?

– Ja, det tror jeg, sier Ramm.

Det er den russiske presidentens Medvedevs besøk i Norge som har fått betydlig politiske ringvirkninger. Stridighetene omkring det 175.000 kvadratkilometer store området har vart i 40 år, men nå er det slutt. Olje- og energiministeren Terje Riis-Johansen er svært fornøyd med at stridighetene nå er over, og at avtalen kan bety mer samarbeid på tvers av grensen.

– Dette gir grunnlag for økt aktivitet og samarbeid mellom Norge og Russland på petroleumssektoren, sier Riis-Johansen.

Statoil har tidligere kommet med estimater på at det kan finnes så mye som 12 milliarder fat oljeekvivalenter, men vil i dag ikke si noe om hvor mye som kan finnes. Det russiske energidepartementet har tidligere operert med tall så høye som 47.8 milliarder fat oljeekvivalenter, mens US Energy Information sine estimater ligger på 11,9 milliarder oljeekvivalenter.

– Vi har ikke noe holdepunkt for å kunne gi noe konkret estimat på hvor mye som kan finnes. Men det er gjort funn på både norsk og russisk side av det omstridte området, og det er grunn til å tro at det finnes hydrokarboner her, forteller Aanestad i Statoil.

Samarbeid
Fra Oljedirektoratets side er det foreløpig stille. Pressekontakt Eldbjørg Vaage Melberg forteller til PetroNord at de nå ser på hvilke områder Norge får.

– Dette er helt nytt, og vi kan ikke si noen om hvor mye som kan finnes der ennå, men det er selvfølgelig interessant, sier Melberg.

Ramm understreker at lokalsamfunnet i nord vet mye om Barentshavet, og at det ikke bør være vanskelig å bygge ut i tilfelle funn. I tilfelle funn på tvers av den nye grensen tror han samarbeidet med russerne går fint.

– Finner de på tvers av grensen må det etableres samarbeidsordninger, men alt tyder på at russerne har vært veldig profesjonelle i denne prosessen, og begge parter er interessert i å utvikle området og utvinne eventuelle ressurser, avslutter Ramm.

Denne saken er publisert på vårt søsternettsted PetroNord . PetroNord og Oilinfo er begge en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger