Publisert 4. februar 2000

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal denne uken møte sin russiske kollega for å prøve å bli enige om delelinjene i Barentshavet.

– Status nå er at sjefforhandlerne har løpende kontakt. Delelinjen er et tema hver gang jeg møter Sergej Lavrov. Det er vanskelig å se for seg en enighet, men komplisert å forankre enigheten i mange myndighetsområder. Her må vi være tålmodige, vi vil ikke forhandle under tidspress.

Striden om delelinjene har stått uløst i 38 år, og uenighetene omfatter et havområde som tilsvarer over halvparten av Norges landareal. Området blir sett på som interessant av både norsk og russisk oljesektor.

Det er to og et halvt år siden forhandlingene om delelinjene ble tatt opp igjen etter brudd i 1991, og den norske utenriksministeren sier nå at samtalene er kommet så langt at de handler om hva som skal til for å få til en traktat.

– Jeg kan ikke varsle noe planlagt gjennombrudd i Kirkenes. Men Varanger-avtalen er en viktig komponent. Jeg mener det som skjer i Barentshavet bare ytterligere understreker det som burde være en norsk-russisk fellesinteresse: å nå fram til en avtale, sier Støre til NTB.

Varanger-avtalen utenriksministeren refererer til var et resultat av samtaler Støre hadde med Russlands statsminister i fjor, og slår fast en grenselinje på 70 kilometer mellom Varangerhalvøya og Fiskerhalvøya ytterst i Varangerfjorden.

Russiske seismiske undersøkelser på 80-tallet indikerte store oljeforekomster i området, og undersøkelsene viser at sjansene for store funn øker jo lenger øst i Barentshavet man kommer.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger