Publisert 7. oktober 2005

Oljeboring i Lofoten kan true fiskebestanden, mener en russisk havforsker. Andre russiske forskere er mer nøkterne i sine analyser av eventuell olje- og gassutvinning i de sårbare havområdene i nord.,NTB:

– Norge må ikke starte med oljeutvinning i Lofoten. Det kan være katastrofalt for fiskebestanden, og det er mer enn nok olje og gass i andre områder man kan utvinne, sier viseguvernøren i Murmansk fylke, tidligere havforsker Vjatsjeslav Zilanov til Aftenposten.

Han understreker at Norge er i sin fulle rett til å starte petroleumsvirksomhet i dette området, men at Norge også er forpliktet til å ta vare på den felles norskrussiske fiskebestanden.

– Lofoten er et svært viktig gyteområde for sild og torsk, og larver og yngel er sårbare for oljeutslipp. Selv med den avanserte norske teknologien vil et utslipp være katastrofalt, også for det russiske fisket, framholder han.

Andre russiske forskere er mer nøkterne i sine analyser av eventuell olje- og gassutvinning i de sårbare havområdene i nord.

– Norsk oljeindustri har lang erfaring og avansert teknologi, og jeg tror at både fiskerne og oljeindustrien kan eksistere side om side, hvis man bygger ut forsiktig og tar hensyn til miljøet, sier Vladimir Sjibanov fra havforskningsinstituttet PINRO i Murmansk. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger