Publisert 8. mai 2006

Den danske staten svømmer i oljepenger. I løpet av de kommende årene vil statskassen i København få mer enn 50 milliarder kroner i ekstraordinære skatteinntekter fra Nordsjøen.

NTB

Hovedårsaken til inntektsstrømmen er den høye oljeprisen, skrev Internetavisen Jyllands-Posten mandag. Den danske arbeiderbevegelsens næringspolitiske råd foreslår at inntektene plasseres i et oljefond som skal brukes til forskning.

– Vi står overfor en historisk mulighet. Alle er enige om at det fins et stort behov for ekstra innsats innen utdanning, forskning og utvikling for å sikre vår fremtid bedre, sier økonomen Martin Windelin i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd AE.
– Med de uventede milliardinntektene fra virksomheten i Nordsjøen har regjeringen ingen økonomiske unnskyldninger for å la være å gjøre noe, tilføyer Windelin. AE er bekymret over at det investeres for lite i forskning og utdanning.

Windelin går sterkt imot forslag om å bruke oljeinntektene til skattelettelser, noe han mener bare vil svekke de offentlige finansene. Det betyr at kommende generasjoner blir sittende igjen med regningen, sier han til Internetavisen Jyllands-Posten.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger