Den nye regjeringen er klar – Isaksen overtar for Hauglie

Foto: Høyre/Tomas Moss (www.icu.no)
NTB
Publisert 24. januar 2020

Alt tyder på at den nye regjeringen presenteres fredag. KrFs Knut Arild Hareide er blant dem som får plass, mens Ola Elvestuen og Anniken Hauglie må gå. Sistnevnte erstattes av Torbjørn Røe Isaksen.

Det er ventet at statsminister Erna Solberg etter statsråd fredag presenterer sin nye regjering på slottsplassen. Allerede har det vært en rekke lekkasjer om hvordan statsrådskabalen har gått opp. NTB har fått samtlige endringer bekreftet av kilder i regjeringsapparatet.

Venstre og KrF fire statsråder hver, mens Høyre får elleve i tillegg til statsminister Erna Solberg.

I KrF beholder Kjell-Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag-Inge Ulstein sine poster, mens Hareide kommer inn som samferdselsminister.

I Venstre forlater partileder Trine Skei Grande kulturministerposten til fordel for å bli ny kunnskapsminister. Iselin Nybø fortsetter som statsråd, men blir næringsminister.

Ny generasjon

I tillegg kommer både Abid Raja og Sveinung Rotevatn inn som henholdsvis kulturminister og klima- og miljøminister.

Ifølge kilder til Dagbladet var det nødvendig å få inn begge to. Regjeringskabalen knyttes nemlig opp mot den uavklarte lederstriden i Venstre. Både Raja og Rotevatn skal ha hatt sterke støttespillere som jobbet aktivt for sin kandidat. Dersom kun én av dem skulle blitt utnevnt, ville det av mange bli oppfattet som en støtteerklæring i ledersituasjonen i Venstre, ifølge Dagbladet.

Dermed er altså Ola Elvestuen (V) ute av regjeringen. Også Høyres Anniken Hauglie, som den siste tiden har vært i hardt vær som følge av Nav-skandalen, er ute. Hun erstattes av Torbjørn Røe Isaksen.

I tillegg til Venstres Rotevatn (32) er det flere unge krefter som er hentet inn i regjeringsfornyelsen. Høyre setter inn 33 år gamle Tina Bru som olje- og energiminister, mens hennes 36 år gamle partifelle Henrik Asheim blir statsråd for forskning og høyere utdanning.

Tulledepartement

Det er dessuten opprettet en ny post – distrikts- og digitaliseringsminister. Linda Hofstad Helleland (H) gjør comeback i regjeringen i denne posten.

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener dette kan bli et tulledepartement.

– Man kan spørre seg selv om det blir nok et tulledepartement i forhold til de egentlige styringsbehovene, sier han til NTB.

Opprettelsen av departementet må tolkes som et direkte svar på Senterpartiets framgang, mener Tuastad.

Frp trakk seg

Frp-leder og finansminister Siv Jensen opplyste mandag denne uken at partiet trekker seg fra regjeringssamarbeidet. De hadde sju statsråder i regjeringen.

Partiet har vært sterkt kritiske til at Norge hentet hjem en 29 år gammel norsk-pakistansk kvinne og hennes to barn på fem og tre år fra Syria. Det er antatt at sønnen er alvorlig syk. Kvinnen er siktet for å ha vært en del av IS og Nusrafronten i perioden 2013 til 2019.

Siste fra forsiden

Annonse

Viktig med regelmessig kalibrering

Annonsørinnhold fra Kiwa
+

Her er detaljene i Transocean Norge-kontrakten

+

OMV har gjort nytt gass- og kondensatfunn i Nordsjøen

Equinor forlenger leieavtalen for Floatels floteller

Barents Blue sikret 482 millioner kroner i statsstøtte

Leirvik og Aritech går inn på eiersiden i Subshore

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger